Croque Madame brzmi stylowo, choć jest tylko kanapką. W tłumaczeniu chrupiącą panią, którą zamówić sobie można na śniadanie w niemal każdym francuskim bistro. Premierowo zaserwowano ją w 1900 roku w kawiarni przy bulwarze Kapucynów w Paryżu.

Croque Madame ma partnera Croque Monsieur. Para różni się sposobem przygotowania. Kobieta w tym związku jest delikatniejsza, opiekana saute. Pana namoczyć wypada wcześniej w jajku. W obu przypadkach między chrupiące kawałki pieczywa trafia ser i szynka. Do tego kremowy   lub musztardowy sos i już można zapraszać na śniadanie!

Składniki:

  • 2 kromki chleba
  • jajko
  • plaster żółtego sera
  • plaster szynki
  • 2 łyżki masła
  • łyżka musztardy
  • garść ulubionej sałaty
  • sól/pieprz

Chleb opiec w opiekaczu lub piekarniku. Na suchej patelni podgrzać szynkę i ser. Na drugiej rozgrzać łyżkę masła i usmażyć jajko, ale tak, by tylko białko się ścięło, a żółtko było płynne. Gorące grzanki posmarować masłem i musztardą. Na jednej kromce ułożyć ciepłą szynkę i ser. Przykryć drugą kromką. Na wierzchu ułożyć jajko. Oprószyć solą i pieprzem. Podawać z sałatą.


Przepisy
Author: Sylwia

Get Connected