Tak, kanie można suszyć. Kiedy w sezonie jest ich wysyp, warto zachować ten smak na potem. Nie są aż tak aromatyczne jak inne grzyby, ale dobrze się sprawdzają, jako dodatek do dań. W końcu grzyby to smak umami, więc w kuchni nie powinno ich zabraknąć. Suszone kanie można zmielić w młynku do kawy, by mieć puder z kani i później dodawać po łyżeczce tego proszku. Z pewnością znajdziecie zastosowanie w swojej kuchni.
Oczywiście nie ususzcie wszystkich kani, konicznie je też usmażcie, albo jak schabowego, albo tylko na maśle z szałwią. Uwielbiam!
Jak rozpoznać kanie?
Kanie można niestety pomylić z muchomorem sromotnikowym, dlatego należy znać główne różnice:
- kania posiada ruchomy pierścień na nóżce, który można obracać
- kania ma wypukły „guzek „ na kapeluszu
- dorosłe osobniki kani mają w środku pustą nóżkę, muchomory zaś mają pełny trzon
- dorosłe osobniki kani mają średnicę do 10-30 cm, zaś muchomor 5-15cm
- bezpieczniej zbierać kanie na łąkach niż w lesie, gdyż wówczas maleje prawdopodobieństwo pomylenia ich z muchomorem
Składniki:
- kanie
Sposób przygotowania:
- Kanie dokładnie wyczyść.
- Pokrój na mniejsze kawałki i ususz w dowolny sposób. Albo tradycyjnie, wieszając na nitce w suchym, ciepłym miejscu (np. nad kuchenką gazową), albo w piekarniku, rozkładając na blaszce i susząc przy otwartych drzwiczkach w 50 stopniach, albo najprościej – w suszarce elektrycznej.
- Wysuszone kanie pokrusz i przełóż do słoików lub zmiel w młynku do kawy na proszek.
5 komentarzy
Ela says:
Bardzo przydatny artykuł!
Maria says:
Przypomnieliście mi dlaczego w dzieciństwie uwielbiałam kanie <3 Idę do lasu
Pitek says:
Przytrzasnąłem cały internet i do tej pory nie wiem czy mam czubajka kania przymykanie czerwienieją
Weronika says:
Odpowiedz jest prosta. Po trzonky poznasz plus czerwieniejacs czerwienieje po przekrojeniu
Mazurek Anna says:
Czubajka czerwieniejąca znana jako blaszak siniejące odróżnia się tym że po przekrojeniu od razu przed zebraniem robi się czerwony później to czerwień może zanikać