Rzadko jem kurczaka, ale czasem nie potrafię się oprzeć pokusie. Zdecydowanie najlepszy kurczak to kurczak pieczony w całości. Tym razem też tak go upiekłam, ale nieco inaczej – na soli. Sól zatrzymuje wodę, dzięki czemu kurczak jest wilgotny i soczysty, a skórkę ma chrupiącą. I wcale nie jest słony, pomimo, że leży na kilogramie soli. Bez obaw – kurczak jest naprawdę pyszny.

Kurczak pieczony na soli

 

Składniki:

  • 1 kurczak zagrodowy o wadze ok. 1,6 kg
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka w proszku
  • pieprz
  • 1 kg soli morskiej lub innej gruboziarnistej

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj i dokładnie osusz. Natrzyj kurczaka (również wewnątrz) czosnkiem, papryka i pieprzem (ja zostawiłam tak na noc, ale wystarczy kilka godzin). Zwiąż mu nogi sznurkiem.
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  3. Na dno naczynia żaroodpornego wysyp sól i ułóż na niej kurczaka położonego na grzbiecie (piersiami do góry). Staraj się nie przesuwać już kurczaka, aby nie wetrzeć w niego soli.
  4. Piecz bez przykrycia (nie martw się – kurczak się nie wysuszy) ok. 1,5 godziny, aż kurczak będzie miękki.

Kurczak pieczony na soli

 

Zapisz


Dania głównePrzepisy
Author: Agata

Get Connected