Najlepszym prezentem, jaki możemy sobie zrobić to podarowanie czasu. Na dobre śniadanie, które sprawi, że perspektywa nadchodzącego dnia będzie cieszyła. Bo smak działa hipnotyzująco. Daje pewność i siłę do mierzenia się z niespodziankami, które pojawiają się wokół.

jesienna kasza jaglana

 

Kasza jaglana pachnie już w garnku. Ciepła temperatura pozbawia jej goryczki, a w zamian daje orzechowego aromatu. Dla wzmocnienia i odporności w jesiennej kaszy przemycam cynamon, tymianek i ulubione śliwki.

jesienna kasza jaglana

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • szklanka wody
  • łyżka cynamonu
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • szklanka soku z pomarańczy
  • świeży tymianek
  • 5 śliwek

Kaszę opłukać pod wodą. Przelać 3 razy wrzątkiem. Odcedzić. Wsypać do garnka z grubym dnem, dodać połowę cynamonu i prażyć przez 3-4 minuty. Potem kaszę zalać wodą i sokiem z pomarańczy, gotować na małym ogniu do czasu aż wchłonie wodę – 10-15 minut.

W czasie, gdy kasza się gotuje umyć śliwki i pozbawić je pestek. Owoce pokroić w ćwiartki. Przełożyć do garnka. Dodać miód, 2-3 łyżki wody oraz cynamon i liście tymianku. Dusić około 5 minut aż śliwki zmiękną i zaczną się rozpadać. Część owoców wymieszać z gorąca kaszą. Zostawić nieco do dekoracji na wierzch. Orzechy uprażyć, posypać nimi owoce. Tak przygotowaną porcję kaszy można zapiec w piekarniku.

jesienna kasza jaglana


PrzepisyŚniadania
Author: Sylwia

Get Connected