Niby jeszcze w zimowej tonacji wybrzmiewa to danie, bo jest i bakłażan i granat, ale już czuć w nim wiosnę i jej nieśmiałe podrygi. Kolendra robi tu pełną świeżości i orzeźwienia robotę. Roladki wymykają się schematom, czerpią nieco z gruzińskich wzorców, ale mają swoje indywidualne smakowe brzmienie w postaci sera pleśniowego i skórki z limonki. Słodycz tureckiego sosu z granatów dyskretnie nadaje wyrazu i sąsiaduje tu dość ugodowo z cierpkością orzechów.
W roladkach z bakłażana jest tyle silnych składnikowych osobowości, że nie ma powodu uzupełniać ich solą. Sól w tym wypadku to niepożądany gość, który może popsuć całą imprezę. Odkąd włoski szef kuchni na kursie w Toskanii wybił mi z głowy solenie bakłażanów, wiernie trzymam się jego szkoły i jakoś nie czuję goryczy tych warzyw. Czerpcie i Wy z tych nauk i serwujcie roladki z takim nadzieniem jako przekąskę lub dodatek do sałaty. Uroczo wyglądają też na ciepłych grzankach, więc i na śniadanie będą dobrą propozycją. Ja je wplatam w akcję Cisowianki – Gotujmy Zdrowo – mniej soli , i liczę, że nikt nie będzie czekał na specjalną okazję, by je zrobić.
Więcej przepisów bez soli znajdziecie tutaj.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 100 g orzechów włoskich
- garść świeżej kolendry
- pół szklanki pestek z granata
- 100 g sera pleśniowego – ostrego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- opcjonalnie do dekoracji łyżka sosu z granatów
- skórka z limonki
- pieprz
Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić na cienkie długie plastry. Plastry ułożyć na blaszce skropionej oliwą. Odrobiną oliwy polać wyłożone warzywa. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec do miękkości – około 12-15 minut. Wyjąć, ostudzić. W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy zmiksować razem z serkiem i jogurtem, ale tak, by były one wyczuwalne. Dodać posiekaną kolendrę, 3/4 pestek granatu, skórkę z limonki i pieprz. Wymieszać, nadzienie nakładać łyżeczką na każdy z plastrów bakłażana. Następnie zwijać je w roladki. Ułożone na talerzu posypać kolendra, orzechami i pestkami granatu.
Roladki z bakłażana najlepiej smakują schłodzone.