Lubię awokado przede wszystkim za jego kremową konsystencję. Na ogół przygotowuję z niego najprostszą pastę z awokado na śniadanie lub mój ulubiony koktajl z awokado, kiwi i pomarańczami. Tym razem przyszła pora na deser – na ekspresowy deser :) Wystarczy zmiksować ze sobą kilka składników, by mieć pyszny i zdrowy deser. Deser bez glutenu, bez laktozy i bez cukru, za to z mnóstwem dobroci (o wartościach odżywczych awokado możecie przeczytać tu). Mus czekoladowy z awokado może śmiało konkurować z klasycznymi musami.
Mus możecie urozmaicić dodając do niego zmielone (lub drobno posiekane) orzechy lub migdały. Mus ten też sprawdzi się również doskonale jako dodatek to puddingu chia. Również może zastąpić masło czekoladowe i możecie smarować nim pieczywo. W każdej wersji smakuje super!
Składniki (na 2 porcje):
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 banana
- 2 łyżki mleka roślinnego (jeśli nie jesteście weganami ani na diecie bez laktozy, możecie użyć krowiego)
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub daktyli (opcjonalnie)
- kilka malin do dekoracji (mogą być mrożone – takie właśnie użyłam)
Sposób przygotowania:
- Awokado przekrój wzdłuż na pół i wyciągnij pestkę. Za pomocą łyżki wyciągnij awokado ze skórki.
- Wszystkie składniki zmiksuj blenderem do uzyskania jedwabiście gładkiej konsystencji. Jeśli deser jest za mało słodki, dodaj syrop z daktyli.
- Mus z awokado przełóż do salaterek i schłodź w lodówce.
- Deser z awokado podaj przybrany malinami.
To już tysięczny przepis na blogu! :)
15 komentarzy
Melinda says:
Pyszne! Ja wczoraj robilam coś poobnego tylko bazą była kasza jaglana – wyszedł super budyń!
Agata says:
W wersji z kasza jaglaną musiał być równie pyszny!
Ginga says:
Ciekawa, wegańska odsłona:)
Zapraszam na mój blog – http://kuchennespojrzenie.blogujaca.pl/
Agnieszka says:
Zamiast agawy można dodać miód? :)
Agata says:
oczywiście! Będzie zdrowszy(o syropie z agawy coraz mniej pochlebnych opinii), ale niewegański (zależało mi, aby mus był wegański)
Pingback: Mój ulubiony omlet | Pipilotka
Pingback: Przepis na pyszny omlet | Pipilotka - blog o zdrowym stylu życia
Klaudia says:
Skąd wziąć syrop z awokado?
Agata says:
chodziło oczywiście o syrop z agawy, już poprawiam błąd i dziękuję za czujność
Ewelina says:
SUPER PRZEPISY !!!
Agata says:
Cieszy nas to bardzo :) Dziękujemy!
Ola says:
Kocham ludzi, którzy udostępniają takie przepisy!!! Od niedawna nie mogę jeść mleka i jajek, a nie umiem żyć bez czekolady :( Czasem po prostu sie nie da. Mus wyszedł przepyszny!!! Baaaaardzo baaardzo dziękuję! Mam tylko jedną uwagę. To nie jest porcja dla dwóch osób!!! ;)
Agata says:
Ola, bardzo się cieszę, że smakuje i zachęcam do wypróbowania innych naszych przepisów. Wierzę, że znajdziesz wśród nich coś dla siebie :)
Agnieszka says:
Ten przepis odczarował mi awokado do którego nie potrafiłam się przekonać! Jest fantastyczny i smakuje nawet mojej córce która jest totalnym niejadkiem :)
Poradź proszę ile taki mus może „leżeć” w lodówce? :)
Agata says:
Cieszę się, że Wam smakuje. Jak prowadzę warsztaty z dziećmi, to zawsze ten mus robi furorę. Myślę, że nie dłużej niż 2 dni może poleżeć.