Miał być bezowy tort dacquoise, ale w ostatnim momencie zmieniłam plany. Okazało się bowiem, że zamiast klasycznego kajmaku mam kajmak orzechowy, nie mam pistacji, ale za to mam dużo innych dobroci :) I czekoladki własnoręcznie zrobione (zarówno te z napisem home made, jak i guziczki). Bezowy tort kawowy chodził za mną od dawna, więc pomyślałam, że to dobry moment.
Bezowy tort jest słodki, smak kawy nieco przełamuje tę słodycz. Nie jest chyba przesłodzony, skoro mój przyjaciel zjadł od razu kawałek i poprosił o dokładkę ;) Na temat słodkości wypowiadać się nie powinnam, bowiem nie jem cukru od 9 lat i mój poziom słodkości jest na znacznie innym (niższym) poziomie ;)
Składniki:
na bezę:
- 6 białek
- 220 cukru
- 4 łyżki cukru brązowego (w składzie ma karmel)
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (w proszku, nie w granulkach)
- 10 pokrojonych daktyli
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 1 łyżka octu winnego (lub soku z cytryny)
na krem:
- 400g śmietany 30%
- 1 opakowanie mascarpone (250g)
- 2 łyżki masy kajmakowej orzechowej
- 3/4 szklanki nerkowców i migdałów
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (w proszku, nie w granulkach)
- 2 łyżki likieru kawowego
na wierzch:
- gorzka czekolada – zrobiłam sama czekoladki z gorzkiej czekolady w foremkach w kształcie guziczków i z napisami
- 1 łyżka nerkowców podprażonych na suchej patelni
- 1 łyżka płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Na papierze do pieczenia (wielkości blachy z piekarnika) narysuj dwa okręgi o średnicy ok. 22-24 cm (odrysowałam od talerzyka). Mi zmieściły się oba na jednej blaszce. Można narysować na dwóch i piec równocześnie, zmieniając raz w ciągu pieczenia miejscami blaszki.
- Ubij białka na sztywno, dodawaj stopniowo 2 rodzaje cukru.
- Dodaj kawę, ocet i pokrojone daktyle i migdały – wymieszaj szpatułką.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze 1,5 godziny.
- Po upieczeniu, najlepiej zostaw bezy w piekarniku na kilka godzin lub na noc. Wierzch będzie chrupki, środek lekko ciągnący,
- Przygotuj krem: utrzyj mascarpone z masą kajmakową. W drugiej misce ubij na sztywno śmietanę, dodawaj ją po łyżce do masy kajmakowej z mascarpone i ubij do połączenia się składników. Dodaj daktyle, posiekane migdały, nerkowce, likier kawowy i wszystko wymieszaj.
- Na jedną bezę wyłóż połowę kremu, przykryj drugą bezą i daj pozostały krem.
- Wierzch posyp podprażonymi nerkowcami i płatkami migdałowymi oraz gorzką czekoladą.