W tak gorące dni nie mam ochoty stać długo w kuchni. Dlatego makaron na obiad to strzał w 10! ;) Przygotowanie posiłku zajmuje jedynie 20 minut. Pretekstem był świeży, młodziutki szpinak kupiony na targu. Taki prosto z pola, nie z woreczka ;) Do tego cukinia, ulubione sery, nasturcja dla podkręcenie smaku i pyszny obiad gotowy.
I to bez dodatku soli (poza tą dodaną do gotowania makaronu), gdyż wystarczy w tym daniu ser pleśniowy i nasturcja. Ze względu na zdrowie, nie ma co szaleć z solą. Ograniczając ją, zapewnimy sobie lepsze samopoczucie i zwalczymy opuchnięcie nóg, powszechny problem latem. Zobaczcie, jakie inne przepisy przygotowałyśmy z Sylwią w ramach akcji Cisowianki Gotujmy Zdrowo – mniej soli.
Nasturcja jest bardzo fajnym dodatkiem do dań. Kwiaty mają wyrazisty, pikantny smak, coś pomiędzy rzeżuchą a chrzanem, dzięki czemu podbijają smak potrawy. Nasturcja jest bogata w witaminę C, zawiera sole mineralne a także błonnik. Ma działanie bakteriobójcze. Nasturcję bardzo łatwo jest wyhodować, ja swoją mam na balkonie, wysianą z nasion :) Przygotujcie się jednak na mszyce, które również lubią nasturcje. Można się jednak przed nimi uchronić (a także zwalczyć już obecne), dając w pobliżu komarzyce (mam rozwieszoną na balkonie w pobliżu nasturcji). Sposób sprawdzony, działa! Mszyce zniknęły!
Gdzie kupić kwiaty nasturcji?
Jeśli nie macie nasturcji, możecie kupić je w sprawdzonym miejscu. Niekoniecznie jedzcie nasturcje z kwiaciarni, bo jest duże ryzyko, że są pryskane. Kwiaty nasturcji widziałam kiedyś w Warszawie na Targu Śniadaniowym na Å»oliborzu, można również zamówić w Milejowym Polu bez względu na to, gdzie mieszkacie.
Składniki (na 3 porcje):
- 250g makaronu pappardelle
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 200g młodego szpinaku
- 1 cukinia
- 2 łyżki mascarpone
- 120g miękkiego sera z niebieska pleśnią
- kilka kwiatów i liści nasturcji
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj osoloną wodę na makaron.
- Cukinią umyj i za pomocą obieraczki do warzyw „pokrój” wzdłuż na długie wstążki.
- Czosnek drobno pokrój.
- Ugotuj makaron.
- W tym czasie, na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż chwilę cukinię. Dodaj mascarpone i ser pleśniowy. Dodaj ok. 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu. Wymieszaj sos, gdy sery się rozpuszczą, a sos będzie kremowy, dodaj szpinak i gotuj wszystko 20-30 sekund. Dodaj do smaku świeżo mielony pieprz.
- Odcedź makaron, wrzuć go do garnka (po gotowaniu makaronu), dodaj sos, wymieszaj całość.
- Porcje makaronu podawaj z liśćmi i kwiatami nasturcji. Całość posyp świeżo mielonym pieprzem.