Wiosna na talerzu kłania się z lekkością chrupiących warzyw, które oferuje. Są zielone szparagi muśnięte parmezanem, cukinia ledwie podpieczona, na moment ocieplony bakłażan, zanurzone we wrzątku brokuły. Całość uzupełniona tymiankiem, pozostawionym bez opieki na zimę w tarasowej skrzynce i niespodziewanie właśnie odzyskującym siły i liście. Å»al nie korzystać z tej soczystej warzywnej dobroci. Autorem przepisu są Włosi z północy, a oni przecież w sprawie smaku nie mylą się nigdy.
Makaron primavera w oryginale robiony jest na maśle, ale gdy ono zniknie z przepisu, nic się nie stanie. Dobra oliwa w połączeniu z kwaśną śmietaną też będą dobrą bazą. W dietetycznej wersji i śmietanę można pominąć, w końcu najważniejsze są tu warzywa:)
Składniki:
- 500 g makaronu tagliatelle
- niewielki brokuł
- 10 zielonych szparagów
- cukinia
- bakłażan
- kilka suszonych pomidorów
- szalotka
- listki świeżego tymianku
- 5 łyżek oliwy
- pół szklanki śmietany 12%
- sól, pieprz
- skórka starta z połowy cytryny
- parmezan
Makaron ugotować al dente. Różyczki brokuła zanurzyć na 2 minuty we wrzątku. Odsączyć. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwię, podsmażyć posiekaną szalotkę. Dodać pokrojoną cukinię, szparagi, bakłażana i brokuły. Całość wymieszać i podsmażać około 5 minut. Wlać śmietanę, dodać pomidory,dusić minutę. Przyprawić, dodać tymianek i skórkę cytryny. Przed podaniem oprószyć parmezanem.
W wersji dietetycznej trzeba pominąć śmietanę, a dodać nieco więcej oliwy
6 komentarzy
Dorota says:
Super to wygląda. Wiosenna miska pyszności! :)
Kamulec says:
Uwielbiam makaron, uwielbiam brokuły więc dla mnie to danie idealne ;)
Sabat says:
Zdrowo i smacznie ;) na pewno wypróbuję
mlody says:
Prezentuje się smakowicie.
Witamina C lewoskrętna says:
O tak, kolorowo i smacznie, tak jak lubię ;)
Danie główne says:
Wygląda pięknie, dziękuję :)