Uwielbiam pierożki wonton i żałuję, że we Wrocławiu tak trudno je dostać (i zazdroszczę Sylwii, że nieopodal jej domu w Warszawie jest pyszne miejsce z tymi pierożkami). Czasem sama je przygotowuję, odkąd na warsztatach z Kubą Korczakiem odkryłam, że w Kuchniach Świata można kupić gotowe ciasto (w cenie ok.9zł za ok. 35 prostokątów) :)

Ciasto na pierożki wonton można wykorzystać nie tylko do gotowania na parze czy smażenia, ale również do pieczenia, by przygotować słodkości. Jest to zdecydowanie lżejsza alternatywa dla ciasta francuskiego, a przede wszystkim bardziej zaskakująca. Upieczone ciasto jest bowiem chrupkie i przypomina nieco wafelek.

Przygotowanie babeczek z ciasta wonton z kremem i owocami jest bardzo szybkie, idealne na każda imprezę lub gdy tylko ma się ochotę na coś słodkiego :)

Babeczki z ciasta na pierożki won ton z bitą śmietaną i malinami

Wystarczy tylko ubić śmietanę. W tym wyręczył mnie robot kuchenny Illumina firmy Russell Hobbs. Wystarczy wlać do niego śmietanę, przekręcić pokrętło na poziom drugi (świecący się na fioletowo) i w tym czasie można włożyć koszyczki z ciasta wonton do piekarnika.   Robot kuchenny ubija na sztywno śmietanę w kilkanaście sekund :)

Babeczki z ciasta na pierożki won ton z bitą śmietaną i malinami

Składniki (na 12 babeczek):

  • 12 płatów ciasta do pierożków wonton (w opakowaniu jest ok. 35 sztuk)
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka ksyliotlu
  • 12 łyżeczek malin w spirytusie (pozostałość z nalewki), ew. konfitury z malin
  • 12 świeżych malin
  • 250 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 125g serka mascarpone
  • 1 łyżka ksylitolu

Sposób przygotowania:

  1. Rozmroź ciasto na pierożki wonton.
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
  3. Każdy prostokąt ciasta posmaruj masłem i posyp ksyliotem. Włóż do formy na muffinki tworząc koszyczki (patrz zdjęcie poniżej).
  4. Piecz 7-8 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyciągnij z piekarnika, ostudź chwilę i wyciągnij z formy.
  5. Śmietanę ubij na sztywno z ksylitolem (za mnie to zrobił robot Illumina ;) )na koniec dodaj partiami mascarpone. Przełóż krem do rękawa cukierniczego.
  6. Do koszyczków z ciasta wonton nałóż po łyżeczce malin z nalewki, udekoruj kremem i świeżą maliną.

Babeczki z ciasta na pierożki won ton z bitą śmietaną i malinami

Babeczki z ciasta na pierożki won ton z bitą śmietaną i malinami

Babeczki z ciasta na pierożki won ton z bitą śmietaną i malinami


DeseryPrzepisyWalentynkiWielkanoc
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

  1. Malinka says:

    Świetna sprawa;) będę musiała wypróbować, jak tylko znajdę jakiś dobry przepis na ciasto na pierożki;) wygląda świetnie, uwielbiam wszelkiego rodzaju babeczki;)