Sezon ogórkowy w pełni, to najlepszy czas, żeby zapakować je w słoiki. Trwa to chwilę, a rozkoszować się smakiem można bardzo długo. Moje kolekcja ma dotrwać do zimy! Po raz pierwszy włożyłam do słoika świeże zioła. Pasują doskonale, charakterystyczny aromat wzbogaca smak ogórków. Przepis na ogórki jest sprawdzony, bo od mamy Agaty, do której dzwoniłam po pomoc, gdy w moim domu pojawiło się kilka kilogramów warzyw:)
Składniki:
na litrowy słoik:
- około 15 małych ogórków
- litr gorącej, przegotowanej wody z łyżką soli
- gałązka kopru
- korzeń chrzanu
- 4 ząbki czosnku
opcjonalnie świeże zioła – bazylia, tymianek, kolendra, ostra papryczka
Słoik wyparzyć, wodę zagotować, wymieszać z solą. Ogórki dobrze umyć, poobcinac końcówki i układać warstwami w słoiku. Każdą z warstw przełożyć koperem,kawałkiem chrzanu,listakami ziół i plastrekami czosnku. Całość zalać goracą wodą i zamknąć na 2-3 dni.
Z ostrą papryczką są najlepsze.
1 Response
Agata says:
najlepsze takie 1,5 – 2 dniowe, jeszcze nie do końca ukiszone :)