Niech mi ktoś powie, że jesień nie może być piękna. Zaprzeczę stanowczo codziennym jadłospisem. Tyle dobroci na talerzu, pieczonych warzyw korzennych, powracających do łask kasz. Wyśmienicie jest i nie ma co się buntować, że szaro, buro albo ponuro. Na stole, przy śniadaniu czy obiedzie może być cudnie. Od nas przecież zależy, jaką jesień do siebie zaprosimy.
Ja mam potrzebę ciepła. Takie są więc moje śniadania, koniecznie rozgrzewające, z nutą kardamonu, cynamonu, suszonych jabłek albo śliwek. Odkładam lekkie obiady na półkę i rozpieszczam siebie. Lubuję się w daniach soczystych, energetycznych, takich, które dają mi siłę, ale nie obciążają. Fantastyczna więc dla mnie jest pieczona kasza, wymieszana zalotnie z jarmużem, brokułami i kawałkami kurczaka. Bulgur doceniony na Bliskim Wschodzie, coraz częściej do kupienia i u nas. To kasza z najszlachetniejszej odmiany pszenicy – durum. Ma w sobie sporo witaminy B i magnezu, więc uspokaja i odstresowuje. Może zamiast łykać tabletki wzbogacające dietę, ugotujcie odrobinę kaszy bulgur?
Składniki:
- szklanka grubej kaszy bulgur
- 4 pałki z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki korzeń
- 3 łyżki pietruszki natki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- seler
- 2 pomidory
- kilka różyczek brokuła
- szklanka jarmużu
- sól, pieprz
- kawałek startego imbiru,
- szczypta kurkumy
- liść laurowy
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki sera żółtego.
Kaszę przepłukać i namoczyć. Zostawić na 30 minut. W tym czasie umyć pałki z kurczaka, zalać zimną wodą, dodać liść laurowy i nieco pieprzu. Gotować do momentu, gdy pojawią się burzyny, zdjąć je i do wywaru dodać: jedną marchewkę, seler, cebule, pietruszkę korzeń, ząbek czosnku. Gotować około pół godziny.
Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Gdy kurczak będzie miękki, wyjąć go i obrać, tak by uzyskać większe kawałki mięsa. Kaszę odcedzić, przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z surowymi warzywami i ugotowanymi kawałkami kurczaka. Doprawić i zalać bulionem, który powstał w czasie gotowania kurczaka. Dodać 2 łyki śmietany, imbir i kurkumę, wymieszać z potrawką. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około pół godziny. 10 minut przed końcem dodać jarmuż, lekko przemieszać go z całym daniem, a wierzch posypać startym serem żółtym. Dopiec te kilka minut i podawać gorące posypane świeżą natką pietruszki.