Od pewnego czasu nie jem kurczaków, prawie nie jem ;) Czasem mam wielką ochotę na skrzydełka z kurczaka lub kurczaka pieczonego w całości. Kupuję wówczas kurczaka zagrodowego (ufam, że jest hodowany w niewielkich fermach i żywiony wyłącznie paszą roślinną) i raz na jakiś czas pozwalam sobie na taki obiad. Uwielbiam skrzydełka, zwykle robię je z tego przepisu z dipem kolendrowo-miętowym lub pikantne skrzydełka Buffalo.Ok, może jest trochę zabawy w jedzeniu ze skrzydełkami, jednak wg mnie to najsmaczniejsze mięso tego ptaka.
Pikantne skrzydełka można podać jako danie główne (w towarzystwie zielonych sałat) lub jako imprezową przekąskę z pysznym ziołowym dipem. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki
- 80 dag – 1 kg skrzydełek (zwykle 2 opakowania po 40 dag)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu z agawy (lub 1 łyżka miodu)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka pasty czosnek i chili lub pół ostrej papryczki i 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
dip:
- jogurt naturalny
- świeża kolendra
- świeża mięta
- sól
Sposób przygotowania:
- Składniki marynaty wymieszaj ze sobą.
- Skrzydełka umyj, osusz i pokrój na 3 części – lotki usuń (nie wyrzucaj – dodaj do bulionu).
- Skrzydełka z kurczaka pokryj marynatą (najlepiej marynatę dać do woreczka spożywczego, wrzucić skrzydełka i potrząsnąć kilkakrotnie aż dobrze pokryją się marynatą) i zostaw na 2-3 godziny lub na całą noc.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, ułóż skrzydełka i piecz 15-20 minut, aż skrzydełka będa miękkie, ale nadal soczyste. W połowie pieczenia obróć skrzydełka.
- W tym czasie, kiedy skrzydełka są w piekarniku, przygotuj dip: wymieszaj jogurt naturalny (lub grecki) z posiekaną kolendrą i miętą. Dosól do smaku.
- Pikantne skrzydełka z kurczaka podawaj z ziołowym dipem.
1 Response
Maciej says:
Wszystko co pikatne jest dla mnie najlpsze :) (ale nie koniecznie zdrowe)