Korzenny deser z tapioki z cynamonem i z musem z dyni

W jesienne chłody zdecydowanie trzeba się rozgrzewać :) Np. korzennymi przyprawami, które zmieniły deser z tapioki nie do poznania. Do tego deseru bardzo pasuje mi mleko owsiane, które dobrze komponuje się z cynamonem, kardamonem, dynią i jabłkami. Jeśli chcecie, możecie dorzucić do deseru rodzynki lub figi czy daktyle (wówczas dajcie trochę mniej ksylitolu).

Korzenny deser z tapioki z cynamonem i z musem z dyni

Przygotowanie deseru ma tę zaletę, że w takiej formie można wziąć go do pracy jako drugie, pożywne śniadanie.

Korzenny deser z tapioki z cynamonem i z musem z dyniSkładniki (na 3 duże porcje):

na korzenny mus z dyni i jabłek:

  • 250g pokrojonej dyni
  • 2 jabłka
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • mielony kardamon
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  1. Tapiokę wysyp na sitko i przepłucz kilkakrotnie pod bieżącą wodą.
  2. Do garnka nalej mleko owsiane, wsyp ksylitol, cynamon i dodaj tapiokę. Zagotuj, od czasu do czasu mieszając.
  3. Gotuj jeszcze 5-10 minut, aż do momentu gdy tapioka będzie przezroczysta i miękka. Masa zacznie gęstnieć, ale nie będzie super gęsta ;)
  4. Przelej do słoików i ostudź.
  5. Przygotuj mus: jabłka obierz i pokrój w kostkę, dodaj pokrojoną w kostkę dynię i wsyp do garnka. Dolej 1/4 szklanki wody i dodaj przyprawy. Gotuj do miękkości (ok .10-15 minut). Dynię i jabłka zmiksuj blenderem. Dla mnie mus był wystarczająco słodki, więc niczym nie dosładzałam. Mus ostudź.
  6. Na zastygnięty deser z tapioki nałóż mus i jedz :)

Korzenny deser z tapioki z cynamonem i z musem z dyni


DeseryPrzepisy wegańskieŚniadania
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze