W jesienne chłody zdecydowanie trzeba się rozgrzewać :) Np. korzennymi przyprawami, które zmieniły deser z tapioki nie do poznania. Do tego deseru bardzo pasuje mi mleko owsiane, które dobrze komponuje się z cynamonem, kardamonem, dynią i jabłkami. Jeśli chcecie, możecie dorzucić do deseru rodzynki lub figi czy daktyle (wówczas dajcie trochę mniej ksylitolu).
Przygotowanie deseru ma tę zaletę, że w takiej formie można wziąć go do pracy jako drugie, pożywne śniadanie.
- 500 ml mleka owsianego
- 2,5 łyżki tapioki
- 3 łyżki ksylitolu (lub cukru)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
na korzenny mus z dyni i jabłek:
- 250g pokrojonej dyni
- 2 jabłka
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- mielony kardamon
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Tapiokę wysyp na sitko i przepłucz kilkakrotnie pod bieżącą wodą.
- Do garnka nalej mleko owsiane, wsyp ksylitol, cynamon i dodaj tapiokę. Zagotuj, od czasu do czasu mieszając.
- Gotuj jeszcze 5-10 minut, aż do momentu gdy tapioka będzie przezroczysta i miękka. Masa zacznie gęstnieć, ale nie będzie super gęsta ;)
- Przelej do słoików i ostudź.
- Przygotuj mus: jabłka obierz i pokrój w kostkę, dodaj pokrojoną w kostkę dynię i wsyp do garnka. Dolej 1/4 szklanki wody i dodaj przyprawy. Gotuj do miękkości (ok .10-15 minut). Dynię i jabłka zmiksuj blenderem. Dla mnie mus był wystarczająco słodki, więc niczym nie dosładzałam. Mus ostudź.
- Na zastygnięty deser z tapioki nałóż mus i jedz :)
3 komentarze
foodmania says:
świetny pomysł na deser, a dosyć dawno nie wylkorzystywałam tapioki ;)
Konczi i Szpileczka says:
Lubię deserki w słoiczkach, które wystarczy zakręcić i mozna ze soba zabrać gdzie się chce. A takiego deseru jeszcze nie jadłam, fajne połączenie smaków jak dlamnie!
gin says:
Bardzo jestem ciekawa, jak takie cudo może smakować :)