Szybka orkiszowa szarlotka to zmodyfikowany przepis na szarlotkę sypaną. Ta wersja jest zdrowsza, dzięki razowej mące i chyba nawet smaczniejsza :) Szarlotkę orkiszową robi się błyskawicznie, nie trzeba wyciągać z szafki miksera ani wyciągać wcześniej produktów z lodówki. Największym wysiłkiem jest tu starcie jabłek, co również nie jest czynnością ani trudną, ani czasochłonną :)
Szarlotka to jesienne ciasto, które podkreślone smakiem aronii z nalewki pomoże uprzyjemnić chłodne, ciemne wieczory :)
Składniki:
- 1 szklanka mąki razowej orkiszowej
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru (dałam 3/4 szklanki fruktozy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek
- 3 łyżki aronii z nalewki
- cynamon
- 100g masła (pół kostki)
Sposób przygotowania (na tortownicę o średnicy 23cm)
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
- Wymieszaj suche składniki.
- Na dno formy daj 1/3 suchych składników, 1/2 jabłek – oprósz je cynamonem, następnie 1/3 suchych składników, 1/2 jabłek – oprósz je cynamonem,. Na wierzch pozostałe 1/3 składników, aronia i starte na tarce o grubych oczkach masło.
- Piecz 50 minut, po upieczeniu ostudź na metalowej kratce.
1 Response
Klik says:
Zrobiłem. Bomba, po prostu bomba :D