Mleko owsiane - jak zrobić

Wielokrotnie już robiłam mleko kokosowe, które używam do przygotowania wegańskich potraw. Mleko owsiane jest jeszcze szybsze w przygotowaniu, bo nie wymaga wcześniejszego namaczania płatków. Pomysł zaczerpnęłam z blogu Wegan Nerd, efekt końcowy pozytywnie mnie zaskoczył. Mleko jest smaczne, a co więcej – zdrowe, bez zbędnych składników (które niestety bywają w gotowych mlekach roślinnych).

Mleko owsiane - jak zrobić

Takie mleko to świetna baza do przygotowania deserów, np. z tapioki czy kaszy manny.

Mleko owsiane - jak zrobić

Składniki (na ok. 0,5 litra mleka):

  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 600 ml filtrowanej wody (lub przegotowanej)
  • 1 płaska łyżeczka syropu z agawy (można pominąć)

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zalej wodą i zmiksuj blenderem.
  2. Przefiltruj mleko (przez sitko do herbaty lub przez lejek wyłożony gazą).
  3. Dosłodź mleko do smaku.
  4. Mleko możesz przechowywać w lodówce do 4 dni (jak się rozwarstwi, wystarczy wstrząsnąć)

    Mleko owsiane - jak zrobić

 


NapojePrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy

  1. Patrycja says:

    Pierwszy raz słyszę, a raczej czytam o mleku owsianym. Nie znałam go do tej pory, ale będę musiała skorzystać z przepisu skoro tak owe mleko zachwalasz. Mam nadzieję, że i mnie przypadnie do gustu.

    • Agata says:

      Patrycja – jak na mleko roślinne domowe to naprawdę jest super :) Używałam do deseru z tapioki i kaszy manny, w obu przypadkach się sprawdziło. Cena tak przygotowanego mleka jest w zasadzie znikoma, więc polecam ten sposób, jako uzyskanie składnika do przepisów wegańskich
      Rybaku – masz na myśli mleko od krowy? nie polemizuję w tym temacie, podałam przepis na mleko wegańskie, gdyż przygotowywałam posiłek dla weganki:)

  2. Dominika says:

    A ja zobaczyłam zły wpływ mleka krowiego na moją cerę (trądzik) i jutro robię te mleko bo chcę zadziałać od środka :D mam nadzieje że pomoże