Caprese cieszy oko bez względu na wszystko, kontrast czerwieni pomidora, białej mozzarelli i zielonej bazylii zawsze kojarzy się ze słonecznym latem, a smak oliwy przywołuje wspomnienia z pobytu we Włoszech.
Tym razem w nowej, miniaturowej odsłonie, idealnej na jeden kęs.
To kolejny przepis w ramach akcji Gotujmy zdrowo – mniej soli. Sól jest tu całkowicie zbędna – oliwa i bazylia wystarczająco dobrze ją tu zastępują. Tym sposobem możecie mieć zarówno wizualnie ładną, jak i zdrową przekąskę :) Więcej naszych przepisów a ramach akcji, znajdziecie tutaj.
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
- 1 opakowanie kulek mini mozzarelli
- bazylia (jak dobrze, że rośnie na balkonie :) )
- oliwa
- ocet balsamiczny
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Pomidorki umyj, osusz i zetnij górę. Małą łyżeczką wydrąż miąższ.
- Kulki mozzarelli przekrój na pół.
- Do pomidorków włóż po listku bazylii, wlej po kropli octu balsamicznego.
- Włóż połówki kulek mozzarelli i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
- Całość skrop oliwą.
Pomysł podpatrzony w internecie i zaadaptowany w kilka chwil ;) Idealna przekąska na imprezę.
3 komentarze
Misiaczka says:
Genialny pomysł. A powiedz mi skąd masz taki genialny półmisek na nie? Jest świetny!
Agata says:
Półmisek dostałam kiedyś w prezencie :)
The Student Cookbook says:
Uwielbiam caprese, a taka forma podania jest idealna na imprezę dla gości. Przecudny półmisek :)