Sernik wcale nie musi być z sera, nie musi być ciężki i nasycony złowrogimi kaloriami. Może być lekki, puszysty i prawie dietetyczny. Wystarczy ser zastąpić jogurtami, niewtajemniczeni w te zmianę nie czują różnicy i z trudem dają się przekonać, że w masie nie ma mąki. Wariacją jest polewa. By kontynuować delikatność sos też jest w wersji light. To w zasadzie mus – tu truskawkowy, ale świetnie sprawdzi się też malinowy czy jagodowy.
Składniki:
- 2 jogurty bałkańskie albo greckie – gęste (po 340 gram)
- budyń śmietankowy albo waniliowy
- 6 jajek
- pół szklanki oleju
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii albo cukier waniliowy
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru pudru albo zwykłego- można dodać więcej, jeśli lubi się bardzo słodkie
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, na koniec dodać cukier i lekko wymieszać. Å»ółtka wymieszać z budyniem, łyżką mąki ziemniaczanej, potem dodać jogurt, olej i aromat waniliowy. Wymieszaną dobrze masę połączyć z białkami. Tortownicę wysmarować masłem i wlać na nią całą masę. Piekarnik nastawić na 160 stopni i piec około 1,20 – do zarumienienia. Sernik pięknie wyrasta i równie brawurowo opada:)
Po wyjęciu z piekarnika przestudzić i wstawić najlepiej na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Musi być zimny.
Mus:
- 30 dag truskawek – mogą być mrożone
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Truskawki zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Mocno schłodzić.
10 komentarzy
Mags says:
Sylwia, a ten budyn to rozumiem, ze do zoltek dodaje sie w formie proszku, tak? Czy mozna go zastapic maka ziemniaczana i esencja waniliowa? Jesli tak to chyba sie skusze, zwlaszcza, ze mam taka sama forme :)
Agata says:
Tak, budyń w proszku daje się do żółtek. Spokojnie można zastąpić go mąką ziemniaczaną (głównym składnikiem budyniu jest właśnie skrobia) i esencją waniliową (ale nie olejkiem, bo może być wyczuwalny sztuczny smak).
W podobny sposób można zrobić sernik cytrynowy, wystarczy do masy dodać startą skórkę z cytryn.
olaf says:
Ach ta Ameryka, tu nie ma mąki ziemniaczanej:( Czy mimo to mogę upiec ten sernik???
Sylwia says:
Tak, bez problemu, budyń ma skrobię w sobie i ona połączy masę:)
Agata says:
gdybyś nie miała budyniu, to śmiało daj skrobię kukurydzianą, tej chyba w Stanach nie brakuje ;)
Marta says:
Najlepsze ciasto na świecie:) i bardzo łatwe do zrobienia!
Sylwia says:
:)
Aron says:
Jaka byłaby kaloryczność całego sernika, na ile porcji można go podzielić i jaka byłaby kaloryczność jednej porcji? :)
Agata says:
podzielić go można na kilkanaście porcji, spokojnie na 16. Co do kaloryczności to nie bardzo wiem, jak ja policzyć ;)
Iza says:
Wygląda lekko i smakowo. Mam zamiar zrobić go na święta, mam nadzieję, że się nie przypala :)
Zabawne literówki czasami są na blogach wkradają – tutaj dkg zamiast dag i zmiskować zamiast zmiksować :) to tak do wiadomości