W tygodniu, gdy na gotowanie nie mam zbyt wiele czasu, często robię makaron. Wówczas przygotowanie posiłku zajmuje mi do pół godziny. W tym wypadku nawet tylko kwadrans :) Pesto z jarmużu jest bardzo smaczne, a jarmuż bardzo zdrowy. Zatem nie trzeba sobie go żałować :)
Składniki (na dwie porcje):
- makaron, ok. 150g
- 3 łyżki pesto z jarmużu
- 3 łyżki wrzątku, w którym gotował się makaron
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki startego parmezanu
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron al dente. Przy odcedzaniu odlej do szklanki trochę wody z gotowania się makaronu.
- Do dużej miski daj 3 łyżki pesto z jarmużu, daj ok. 3 łyżki wody, w której gotował sę makaron, dodaj łyżkę oliwy, wymieszaj i wrzuć makaron. Całość dobrze wymieszaj.
- makaron z pesto z jarmużu nałóż na talerze i posyp startym parmezanem.
4 komentarze
Artur Czyżowski says:
Chciałbym wreszcie dorwać gdzieć na straganie jarmuż. Gromadzę z nim przepisy, ten też mi przypadł do gustu. Ale wciąż jestem w lesie :( nie wiem, czy tylko moje miasteczko takie zacofane
Agata says:
Może warto wyhodować? Podobno bardzo łatwy w uprawie ;) Zielony bywa sporadycznie w moim ulubionym warzywniaku. Zawsze jest w Selgrosie, ale to nie to samo na na straganie… Teraz marzy mi się czerwony jarmuż, tylko skąd go wziąć?
Iza says:
A gdzie można kupić gotowe, ze sklepu?
monia says:
jarmuż jest dostępny prawie w każdym sklepie nawet w kauflandzie można kupić świeży,