Przeglądając blogi natknęłam się na ten przepis. Niewiele myśląc upiekłam je, modyfikując tak, aby były wegańskie. Jak zobaczyłam, że w składzie jest marcepan wiedziałam, że muszę je zrobić dla mojej siostrzenicy, która go ubóstwia. Zredukowałam cukier do minimum, gdyż uznałam, że masa marcepanowa jest wystarczająco słodka. I słusznie – ciasteczka wyszły wystarczająco słodko :)
Ciasteczka się nie odkształcają, nie rosną podczas pieczenia, dzięki czemu zachowują swój kształt :)
Składniki (na ok. 30 sztuk):
- 100g marcepanu
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- 175g mąki pszennej
- łyżka cukru pudru
- 100g margaryny
Sposób przygotowania:
- Masę marcepanową utrzyj mikserem z sokiem pomarańczowym i skórką otartą z pomarańczy.
- Dodaj przesianą mąkę i cukier oraz margaynę.
- Zagnieć ciasto (możesz to zrobić mikserem) i włóż do lodówki na pół godziny.
- Ciasto rozwałkuj, podsypując stolnicę/ blat mąką.
- Dowolną foremką wycinaj ciasteczka (możesz to zrobić nawet szklanką).
- Ciasteczka piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 10 minut w 180 stopniach.
- Upieczone ciasteczka marcepanowe wystudż na metalowej kratce.
2 komentarze
Inspirowane Smakiem says:
Ale śliczne pieczątki na ciasteczkach. Tak świątecznie!
Agata says:
Te pieczątki można kupić w Home&You ;)