Wegański tort był dla mnie dużym wyzwaniem. Opanowałam już sztukę pieczenia bez cukru, ale bez jajek, masła i mleka? Wydawało mi się to niemożliwe :) Ale czego nie robi się dla bliskich osób?
Przepis na biszkopt wegański znalazłam na blogu matka weganka, a z resztą już dałam radę sama. Do głowy przyszła mi masa budyniowa z mlekiem roślinnym. Skoro zrobiłam mleko kokosowe, dodatek ananasa był już oczywisty ;) Tort wyszedł naprawdę bardzo smaczny.
Jeśli nie jesteście weganami, zróbcie tradycyjny biszkopt, do masy dodajcie masło zamiast margaryny.
Przypomniałam sobie o kwiatach z ananasa, które kiedyś znalazłam u Marthy Stewart ( tu dokładnie) na muffinkach. Podaję Wam w szczegółach, jak zrobić kwiaty z ananasa.
Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm):
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru (opcjonalnie możemy dać mniej lub więcej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- torebka cukru waniliowego (dałam dwie łyżki domowego cukru waniliowego
- 3/4szklanki oleju roślinnego
- 1,5 szklanki mleka kokosowego
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 łyżki soku z cytryny
mus ananasowy i kwiaty z ananasa:
- 1 ananas (mój ważył 1,8 kg)
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki zimnej wody
krem budyniowo-kokosowy:
- 2 budynie śmietankowe (takie, które w składzie nie mają ani jajek, ani mleka w proszku)
- 0,6 l mleka kokosowego
- 150g miękkiej margaryny
- Przygotuj ciasto. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, tortownicę wyłóż papierem do pieczenia
- W misce wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym.
- W drugiej misce rozpuść sodę w mleku kokosowym, dodaj olej i sok z cytryny.
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj. Ciasto będzie dość luźne, przelej je do formy.
- Piecz 45 minut w piekarniku, a po upieczeniu wystudź na metalowej kratce.
- Jak biszkopt wegański całkiem ostygnie, przekrój go 2 razy, aby otrzymać 3 blaty.
- Przygotuj kwiaty z ananasa. Z ananasa odkrój górę i dół, a następnie przekrój go w poprzek na pół (tak, aby otrzymać okrągłe plastry).
- Obierze ze skóry ananasa i wydrąż nożem plamki.
- Ukrój kilka bardzo cienkich (prawie przezroczystych) plastrów ananasa z jego środka. Resztę ananasa zostaw do musu.
- Nagrzej piekarnik do 100 stopni. Plastry ananasa połóż na blaszce do pieczenia z piekarnia, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz z termoobiegiem przez ok. 40 minut, obracając co 10-15 minut plastry ananasa na drugą stronę.
- jak plastry ananasa będą juz prawie suche, przełóż je do foremki na muffinki lub czystej wytłaczanki na jajka, aby nabrały kształtu. Zostaw do wysuszenia (zostawiłam foremkę na noc w zamkniętym piekarniku). Kwiaty z ananasa możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez co najmniej kilka dni.
- Przygotuj mus z ananasa. Pozostałą część ananasa pokrój w kostkę (usuwając najpierw rdzeń z ananasa), daj do garnka i duś przez ok. 15 minut do miękkości. Ananas puści sok, więc nie podlewaj go wodą.
- Zmiksuj ananasa blenderem na gładką masę.
- Mąkę ziemniaczaną rozpuść w zimnej wodzie.
- Podgrzej masę ananasową i dodaj rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, stale mieszaj, aż masa zgęstnieje. Ostudź mus.
- Przygotuj krem budyniowy. Zagotuj 400 ml mleka kokosowego. Pozostałe 200ml wlej do miski i wymieszaj z dwoma budyniami w proszku. Rozpuszczony budyń wlej do gotującego się mleka i mieszaj, aż zacznie gęstnieć. Ostudź.
- Utrzyj mikserem margarynę i dodawaj po łyżce budyniu, cały czas ucierając, aż masa będzie gładka.
- Przełóż ciasto: na spodni blat daj połowę musu ananasowego, na to połowę kremu budyniowego. Przykryj kolejnym (drugim) blatem ciasta, lekko dociśnij. Rozsmaruj drugą część musu ananasowego, przykryj trzecim blatem ciasta. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałą połową kremu budyniowego.
- Kwiaty z ananasa ułóż na torcie tuż przed podaniem (inaczej za bardzo nasiąkną remem)
Niestety listopadowe słońce nie sprzyja zdjęciom…
9 komentarzy
jula says:
torty z kokosem najlepsze!
gin says:
Te kwiaty są czarujące, muszę spróbować kiedyś takie zrobić – z pewnością robią wrażenie na gościach :)
A za wegański tort podziwiam :)
mis yogi says:
piękny torcik i cudowne kwiaty ;)
shmincka says:
I TU ZAPYTAM: czy tylko mąką pszenna będzie pasować?
Agata says:
nie próbowałam z inną, ale myślę, że przesiana mąka orkiszowa powinna tu być jak najbardziej ok.
sonia says:
a jakiej firmy margaryny użyłaś?
Agata says:
Możesz uzyć np. margarynę Alsan Bio
G says:
Mam pytanie odnośnie musu. Czy ananasa śmiało mogłyby zastąpić truskawki? I zamiast budyniu śmietankowego – czekoladowy? Pozdrawiam
Agata says:
W przypadku truskawek będzie więcej soku, więc radzę go bardziej odparować lub dodać więcej mąki ziemniaczanej.