Będąc w Browarze Mieszczańskim w Studio Piotra Kucharskiego na warsztatach Chwastożerców, stałam się posiadaczką dereniu. Było go zbyt mało, aby zrobić nalewkę, dżem czy zamarynować jak oliwki. Koniecznie chciałam jednak go użyć. W smaku jest winny, nieco cierpki, dlaczego by nie połączyć go z jabłkiem? Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Dzięki mące orkiszowej, otrębom pszennym jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Tarta orkiszowa z jabłkami i dereniem jest sycąca, śmiało może zastąpić drugie śniadanie :)
Dereń jadalny (Cornus mas L.) nie występuje dziko w Polsce. Jest jednak popularny jako roślina ozdobna, często uprawiana. We Wrocławiu możecie go znaleźć w Parku Szczytnickim.
na ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki razowej orkiszowej
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 1/2 kostki zimnego masła (100g)
- 7 łyżek zimnej wody
- 2 łyżki cukru
na wierzch:
- 4 jabłka (np. antonówki)
- 1/2 szklanki derenia
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto: z podanych składników wyrób szybko rękoma ciasto. Zawiń je w folię i daj do lodówki na 30 minut.
- Jabłka obierz, pokrój na półplasterki. Wymieszaj z łyżeczką mąki ziemniaczanej, cukrem i cynamonem.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Na papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto. Ułóż jabłka, na wierzch daj dereń, zostawiając na brzegach ok. 3 cm marginesu. Zlep wystające ciasto ku środkowi.
- Piecz 45 minut. Ostudź na drucianej kratce.
- Po wystygnięciu posyp tartę orkiszową cukrem pudrem.
3 komentarze
karmel-itka says:
niesamowicie kusząca.
Eliza says:
śliczna i jaka zdrowa, mam swojego derenia, ale wypieków z nim jeszcze nie robiłam.
Ervisha says:
Lubię takie jesienne smaki :)