To czas, gdy miłość do malin zmieniam bez skrupułów na gorące uczucie do śliwek. Fioletowe węgierki, zielone renklody, żółte mirabelki, uwielbiam je wszystkie i kupuję namiętnie.  Smakują i te w wersji naturalnej i po przetworzeniu. Śliwkowe powidła to obowiązkowy punkt na mapie moich jesiennych przetworów. Bez wypełnionych gęstą konfiturą słoików nie wyobrażam sobie chłodnych wieczorów:) Idealne są do świątecznych pierników albo kubka aromatycznej herbaty. Wypieki z nimi to absolutna poezja. Tymczasem korzystam ze skarbów jesiennych sadów i surowe śliwki zatapiam w cieście. Tym razem uznałam, że orzechy do śliwek pasuje wyśmienicie, bo  owoce lubią konkretne dodatki.

ciasto orzechowe ze śliwkami

W czasie pieczenia śliwki  powinny oddać  ciastu swoją słodycz i sporo soku, dlatego najlepsze są mocno dojrzałe. Ja lubię, gdy owoców jest dużo, śliwek więc nie oszczędzam, do tej porcji dodałam prawie kilogram:)

ciasto orzechowe ze śliwkami

Składniki:

na tortownicę 22 cm

  • 600 g – 1kg dojrzałych śliwek
  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g mąki
  • 130 g zmielonych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki likieru orzechowego

Śliwki umyć, wydrążyć i pokroić w ósemki. Mąkę wymieszać z proszkiem i orzechami. Masło utrzeć z cukrem, gdy powstanie gładka masa dodać najpierw jedno jajko, ubić mikserem do połączenia składników, a następnie dodać drugie i ponownie ubić. Na koniec dodać likier orzechowy.  Do masy maślanej dodać mąkę z orzechami wymieszać chwilę, tak by składniki dobrze się połączyły. Ciasto jest bardzo gęste. Foremkę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć na nią ciasto, na wierzchu ułożyć gęsto śliwki. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 50 minut. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub posiekanymi orzechami.

ciasto orzechowe ze śliwkami

Do ciasta pasuje keks z bitej śmietany, wymieszany z cynamonem.

ciasto orzchowe ze śliwkami


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze