Gdy widzę jagody, od razu myślę: pierogi! Tym razem trzymałam się wytycznych mamy, dzięki czemu ciasto na pierogi jest bardzo miękkie. Wystarczy tylko mąka, ciepła woda i olej, aby w ciągu godziny powstało 65 sztuk pierogów z jagodami.

Pierogi z jagodami mojej mamy

Pierogi z jagodami mojej mamy

Składniki (na 65 sztuk):

  • 600g mąki (4 szklanki)
  • 250-350ml ciepłej wody
  • szczypta soli rozpuszczona w łyżce ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju (nie oliwy)
  • 600g jagód

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wyrobić z wodą, olejem i solą aż powstanie elastyczne ciasto. Na 600g mąki wchodzi mi zwykle ponad szklanka wody.
  2. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy.
  3. Z ciasta wykrawać kółka (szklanką lub kubkiem).
  4. Na środek każdego krążka nakładać łyżeczkę jagód i zlepić końce, by powstał pieróg.
  5. Pierogi wrzucać partiami do garnka z posoloną, gotującą się wodą.
  6. Gotować kilka minut, aż pierogi wypłyną na wierzch.
  7. Pierogi z jagodami najlepiej smakują ze śmietaną (zarówno słodka, jak i kwaśną) i cukrem.

Pierogi z jagodami mojej mamy

Pierogi z jagodami mojej mamy

Zapisz


Przepisy
Author: Agata

Get Connected

    17 komentarzy

  1. Inspirowane Smakiem says:

    65 sztuk ulepiłaś w godzinę? Podziwiam, mnie to zajmuje z wyrabianiem ciasta prawie 2 godziny. Chociaż ja robię falujące brzegi na zakładkę, więc to kilka sekund przy każdym pierogu więcej:)

    • Agata says:

      Z falbankami są dużo ładniejsze,ale bardziej czasochłonne-to fakt. Ja nie mogłam się już doczekać tych pierogów,więc zrezygnowałem z ozdobników tym razem ;) dzięki temu zajęło mi to godzinę razem z wyrobieniem ciasta. Nie są może jak z obrazka, ale i tak są pyszne!

    • Agata says:

      Inne też zajmują mi dużo więcej czasu, bo trzeba przygotować farsz. A tu wystarczy tylko umyć i osuszyć jagody. Nawet jak zajmie Ci to 2 godziny to warto :)

    • Agata says:

      Jagody tylko myję i suszę.
      Nie słodzę ich (dzięki temu nie puszczają aż tyle soków) – posypuję cukrem (w moim przypadku fruktozą lub ksylitolem) już ugotowane pierogi.
      Niektórzy dodają mąkę ziemniaczaną do jagód, aby nie puszczały soków i były bardziej zwarte – ja robię tradycyjnie, bez dodatków ;)

  2. Natalia says:

    Uwielbiam! Kiedyś miałam problem z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji ciasta, ale jak kupiłam sam cooka, zawzięłam się i duużo różnych rzeczy zaczęłam gotować i piec. Ciasto mam zawsze idealnie zagniecione , więc pierogi robię dość często :D