Kto powiedział, że pesto może być tylko z bazylii? Tak naprawdę może być prawie z wszystkiego ;) Również ze szpinaku. Pesto ze szpinaku idealnie pasuje do makaronu, mięs a także do ryby. Ma intensywnie zielony kolor, więc dodaje urozmaicenia potrawom. Zamiast orzeszków pinii daję słonecznik lub pestki dyni. W ten sposób mamy typowo polskie pesto. No może poza oliwą ;)
Składniki:
- pół paczki świeżego, młodego szpinaku
- pół szklanki świeżej bazylii
- łyżka słonecznika lub pestek dyni
- kilka łyżek oliwy
- 2 łyżki startego długo dojrzewającego sera (np. dziugas, bursztyn, parmezan)
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj wszystkie składniki
- Jeśli pesto jest za gęste, dodaj trochę oliwy.
- Pesto możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni, zalane z wierzchu oliwą
2 komentarze
Piotr says:
Pesto wyglada bardzo ładnie. Idealnie będzie się komponowac z miesem i makaronem. Polecam robic samemu pesto a nie kupowac w sklepie :)
Natalie says:
Ja spróbowałam ten przepis i pesto wyszło booooskie :))) POLECAM!