szpinakowe pesto

Kto powiedział, że pesto może być tylko z bazylii? Tak naprawdę może być prawie z wszystkiego ;) Również ze szpinaku. Pesto ze szpinaku idealnie pasuje do makaronu, mięs a także do ryby. Ma intensywnie zielony kolor, więc dodaje urozmaicenia potrawom. Zamiast orzeszków pinii daję słonecznik lub pestki dyni. W ten sposób mamy typowo polskie pesto. No może poza oliwą ;)

szpinakowe pesto

Składniki:

  • pół paczki świeżego, młodego szpinaku
  • pół szklanki świeżej bazylii
  • łyżka słonecznika lub pestek dyni
  • kilka łyżek oliwy
  • 2 łyżki startego długo dojrzewającego sera (np. dziugas, bursztyn, parmezan)
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj wszystkie składniki
  2. Jeśli pesto jest za gęste, dodaj trochę oliwy.
  3. Pesto możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni, zalane z wierzchu oliwą

 

Pesto ze szpinaku


MakaronyPrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze