Polędwiczki w sosie z białego wina to szybki pomysł na obiad. Pomimo swej prostoty jest eleganckim daniem. Wystarczy kilka składników, aby uzyskać wyrafinowany smak w pół godziny. Pieczenie polędwiczki sprawia, że mięso nie jest suche, jest soczyste, takie jak lubię. Do tego aksamitny sos, z wyczuwalnym winem, który sprawia, że chętnie robię polędwiczki wg tego przepisu.
Składniki (dla dwóch osób):
- 1 polędwica wieprzowa
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 2/3 szklanki śmietanki 18%
- sól, pieprz
- opcjonalni łyżeczka mąki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Umyj i osusz papierowym ręcznikiem polędwicę. Posól i popieprz.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj oliwę. Smaż polędwicę dosłownie po 1-2 minuty z każdej strony, tylko po to, żeby pory mięsa się zamknęły, a tym samym polędwica pozostała soczysta.
- Przenieś polędwicę do żaroodpornego naczynia i poleć powstałym sosem.
- Piecz 20 minut, w połowie pieczenia przewróć polędwiczkę na drugą stronę.
- W czasie pieczenia polędwiczki przygotuj w rondelku sos, tj. podgrzej wino i śmietankę, dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym gazie, aż sos się nieco zredukuje. Możesz zagęścić sos mąką.
- Upieczoną polędwiczkę wyciągnij z piekarnika i pozwól jej odpocząć 3 minuty, a następnie pokrój w ukośne plasterki.
- Podawaj polędwiczki polane sosem, posypanym świeżo zmielonym pieprzem.