Klasyczny apfelstrudel jest z bardzo cienkiego ciasta. Z tak cienkiego, że powinna prześwitywać przez niego położona pod nim gazeta. Zrobiłam jednak strudel z jabłkami po tyrolsku, z kruchego ciasta z domieszką proszku do pieczenia.
Najlepszy jest na ciepło, jednak dobrze smakuje również na drug dzień. Wygląda może niezbyt wykwintnie, ale taka rustykalna forma ciasta z jabłkami jak najbardziej mi odpowiada :)
Składniki:
- 100 g masła (pół kostki)
- 200g mąki
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1-2 łyżki mleka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z połowy cytryny
- 4 duże jabłka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanką bułki tartej luk kaszy manny
- rozbełtane jajko do smarowania
Sposób przygotowania:
- Składniki na ciasto zagnieć razem, aż powstanie elastyczna kula. Jeśli ciasto jest za kruche, dodaj jeszcze trochę mleka, jeśli za mokre, dodaj trochę mąki.
- Obierz jabłka, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj jabłka na tarce w plastry. Wymieszaj w misce jabłka z cukrem, cynamonem i bułką tartą (aby sok z jabłek nie wchłonął w ciasto).
- Ciasto rozwałkuj na płat wielkości blachy do pieczenia (tej dużej z piekarnika) i przełóż go na papier do pieczenia a następnie na blachę.
- Na środku umieść jabłka, zwiń ciasto do środka, sklejając je rozbełtanym jajkiem.Wierzch również nasmaruj jajkiem
- Apfelstrudel piecz około 40 minut.
- Strudel z jabłkami podawaj na ciepło z lodami waniliowymi lub posypany cukrem pudrem.
Rady dla alergików:
- Mąkę pszenną można zastąpić mąką orkiszową
- Jajko kurze można zastąpić 3 jajkami przepiórczymi lub pominąć, a ciasto skleić mlekiem/ wodą
- Mleko krowie można zastąpić mlekiem sojowym lub wodą
- Masło można zastąpić margaryną
Przepis inspirowany przepisem Liski
2 komentarze
Inspirowane smakiem says:
Wygląda pysznie! Na pewno bym z chęcia spróbowała;)
natalia says:
Przepyszne ciasto, właśnie zajadam :) Uwielbiam jabłka i ten zapach unoszący się w całym domu