Ten przepis wpadł mi od razu w oko w książce Jamie’go Olivera „Każdy może gotować”. Jest to pomysł na ekspresowy, bardzo smaczny obiad i podanie ryby w nieco inny sposób.
- 400g filetu z pstrąga ze skórą
- 2 łyżeczki musztardy – ja dałam francuską, w oryginale jest dijon
- 2 garście płatków owsianych
- oliwa
- sól, pieprz
Rybę umyć, osuszyć, podzielić na dwie części i przyprawić solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować niewielką ilością oliwy i ułożyć filety. Do płatków owsianych dodać trochę oliwy, zamieszać.
Każdy filet posmarować łyżeczką musztardy a następnie nałożyć płatki owsiane o docisnąć mocno dłonią. Z wierzchu polać oliwą.
Piec w piekarniku na najwyższym poziomie przy włączonym grillu przez ok. 10-15 minut, aż płatki się trochę przyrumienią. W środku ryba pozostanie miękka i wilgotna.
2 komentarze
Anna Walendowska says:
Czy musi być koniecznie pstrąg?
Agata says:
niekoniecznie pstrąg :) ostatnio robiłam tilapię