Czekoladki z marcepanem nie wymagają dużo pracy. Jest to słodycz, która kojarzy mi się z zimową porą, bowiem ukryte owoce z nalewki mają rozgrzewającą moc :) I czekolada, na którą zawsze jest odpowiednia pora. Prawda? :)
Składniki (na 20 sztuk):
- 20 czereśni z nalewki (mogą być wiśnie z syropu. nalewki lub np. migdały)
- 15 dag masy marcepanowej
- 10 dag gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Czereśnie obtocz w masie marcepanowej i turlaj kuleczki wielkości orzecha włoskiego
- Czekoladę połam na kawałki, włóż do metalowej lub żaroodpornej miski, a następnie postaw naczynie na garnku z gotującą się woda tak, aby dno miski nie dotykało wody. Zmniejsz płomień i mieszaj czekoladę aż do rozpuszczenia.
- Marcepanowe kulki nabij na wykałaczkę i zanurzaj w roztopionej czekoladzie.
- Czekoladki z marcepanem nakłuj wykałaczką np. w ziemniaka (przekrojonego wzdłuż na pół) i pozostaw do zastygnięcia czekolady.
- jak czekolada zastygnie, ściągnij czekoladki z marcepanem z wykałaczek.
3 komentarze
karmel-itka says:
bardzo wykwintne pralinki!
gin says:
Pyszności :)
Mój C. bardzo lubi marcepan, więc chyba w końcu zrobię mu z nim jakąś przyjemność :)
MalgosiaZ says:
Wyszły wspaniale i takie równe! pozdrawiam