Skórka pomarańczowa w czekoladzie

Skórka pomarańczowa w czekoladzie to takie coś z niczego :) Wygląda jak czekoladka,a w środku ma niezwykły aromat pomarańczy. W tym roku ją zapakuję w małe porcje i dołączę do kulinarnych prezentów.

Skórka pomarańczowa w czekoladzie

Składniki:

  • 2 duże pomarańcze
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 tabliczka czekolady (100g)

Dzień 1

Pomarańcze umyć (ja myję płynem do naczyń tak jak jajka). Skórkę ponacinać na ćwiartki, zdjąć i obrać nożem z białych skórek tak, aby została tylko pomarańczowa skórka.

W rondlu zagotować wodę z cukrem, dodać skórki i gotować na małym gazie przez ok. godzinę. W tym czasie z wody i cukru zrobi się syrop, a skórki zmiękną, staną się trochę przezroczyste i błyszczące.

Skórki odsączyć i zostawić na noc wyłożone na papierze do pieczenia na metalowej kratce.

Dzień 2

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Maczać w niej skórki za pomocą pincety i układać na papierze do pieczenia, aż czekolada zastygnie.

Skórka pomarańczowa w czekoladzie

Skórka pomarańczowa w czekoladzie

Skórka pomarańczowa w czekoladzie

Skórka pomarańczowa w czekoladzie


Desery
Author: Agata

Get Connected

    1 Response