Mini tarta tatin z jabłkami

W planie mam przygotowanie różnych słodkości na bazie czekolady. Ciągle jednak odkładam je na później, bowiem żal nie skorzystać z tego, na co jest teraz sezon. Stąd jabłka w kolejnej odsłonie :) Minia tarta tatin z jabłkami może być dodatkiem do kawy lub może stanowić drugie śniadanie ze szklanką mleka. Może być również spełnieniem zachcianki na coś słodkiego, bowiem robi się ją błyskawicznie.

Mini tarta tatin z jabłkami

Składniki (na 4 sztuki):

  • pół opakowania ciasta francuskiego
  • 3 jabłka
  • łyżka masła
  • 1,5 łyżki cukru

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Foremki do zapiekania wysmaruj grubą warstwą masła i obsyp intensywnie cukrem.

Jabłka obierz i pokrój w półplasterki, Ułóż je w foremkach.

Z ciasta francuskiego wytnij krążki o średnicy ok .2 cm większej niż foremki do zapiekania. Ciastem przykryj jabłka, boki ciasta wepchnij lekko do środka.

Piecz ok. 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Foremkę przykryj talerzykiem, obróć do góry nogami i ściągnij foremkę. Mini tarta tatin jest dobra zarówno na ciepło (np. z gałka lodów lub śmietaną) lub na zimno.

Mini tarta tatin z jabłkami

 

Mini tarta tatin z jabłkami


Ciasta
Author: Agata

Get Connected