Figi z kozim serem

Kozi ser albo się lubi, albo nie. Zdecydowanie należe do tych, co go uwielbiają pod każdą postacią. Lubię przełamywać jego specyficzny smak czymś słodkim. Dlatego figi z kozim serem, to połączenie, które nie jest mi obce. Tym razem w towarzystwie roszponki i oliwy truflowej. Taka sałatka jedzona z pieczywem może stanowić danie główne, u mnie zwykle jest na przystawkę, gdyż doskonale rozbudza kubki smakowe i apetyt :)

Figi z kozim serem

Składniki (dla 2-3osób):

  • 100g roszponki
  • 2 figi
  • 70g sera koziego
  • 2 pomidory sercowe
  • oliwa (najlepiej truflowa)

Roszponkę umyj i osusz.

Pomidory pokrój w plasterki, figi na ćwiartki.

Ser kozi pokrój w słupki.

Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku oliwą i pieprzem. Mój kozi ser był wystarczająco słony, dlatego nie dodałam soli.

Figi z kozim serem

Figi z kozim serem

Figi z kozim serem


PrzystawkiSałatki
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze