Kozi ser albo się lubi, albo nie. Zdecydowanie należe do tych, co go uwielbiają pod każdą postacią. Lubię przełamywać jego specyficzny smak czymś słodkim. Dlatego figi z kozim serem, to połączenie, które nie jest mi obce. Tym razem w towarzystwie roszponki i oliwy truflowej. Taka sałatka jedzona z pieczywem może stanowić danie główne, u mnie zwykle jest na przystawkę, gdyż doskonale rozbudza kubki smakowe i apetyt :)
Składniki (dla 2-3osób):
- 100g roszponki
- 2 figi
- 70g sera koziego
- 2 pomidory sercowe
- oliwa (najlepiej truflowa)
Roszponkę umyj i osusz.
Pomidory pokrój w plasterki, figi na ćwiartki.
Ser kozi pokrój w słupki.
Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku oliwą i pieprzem. Mój kozi ser był wystarczająco słony, dlatego nie dodałam soli.
3 komentarze
Iwona [Escapade Gourmande] says:
Ja również uwielbiam kozi ser i dodatek słodyczy. Duet z figami jets idealny!!
Zapraszam do udziału w konkursie organizowanym na moim blogu! http://www.escapadegourmande.blogspot.fr/2012/10/konkurs-z-marsylskiepl.html
Klaudia says:
z serii danie doskonałe
Rybka zwana Martą says:
Pyszności:)