Rydze smażone na maśle

Są takie rzeczy, których nie można zepsuć i które zawsze smakują tak dobrze. Rydze smażone na maśle to właśnie smak, na który czekam cały rok. Smażone z odrobioną oliwy truflowej, posypane intensywnie solą to coś, za co jestem w stanie oddać wiele i sprawia, że lubię jesień.

Macie swoje ulubione jesienne smaki? Jeśli chcecie zachować je na dłużej, zróbcie marynowane rydze

Rydze smażone na maśle

Jak rozpoznać rydze (mleczaj rydz)?

  • Po przecięciu trzonu wypływa z niego pomarańczowe mleczko
  • Rydze zielenieją przy uszkodzeniach, czyli jak oderwiecie kawałek kapelusza, to szybko zmieni swoją barwę na szmaragdowo-zielony kolor
  • Trzon jest pusty w środku u dojrzałych grzybów, pełny u młodych.

Rydze smażone na maśle

Składniki:

  • rydze(10 sztuk)
  • 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
  • 1 łyżka oliwy truflowej (można zastąpić dodatkową łyżką masła)
  • sól

Rydze dokładnie oczyść.

Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Na niedużym ogniu smaż rydze, ok. 1 minuty z każdej strony.

Gdy rydze będą miękkie, ułóż je na talerze i posól do smaku. Jak dla mnie wszelkie dodatki są tutaj zbędne :)

Rydze smażone na maśle

 

Rydze zmażone na maśle

Rydze smażone na maśle

Zapisz


Przystawki
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy

  1. booros says:

    na zdjeciu wydaje mi sie, ze widac rydze modrzewiowe, ktore o ile dobrze wiem sa niejadalne. latwo o pomylke jesli chodzi o wyglad, jednak prawdziwe rydze „krawawia na rudo” a modrzewiowe nie.

  2. ewa says:

    Kapelusze rydzów długo wystawione na promienie słoneczne przebarwiają się na kolor niebiesko-zielono-szary, takie właśnie są te pokazane na zdjęciu, ale tak jak pisze agata są na 1000% jadalne, a usmażone na maśle klarowanym(mniej szkodliwe, bo się nie przypala), poprostu poezja.Pozdrawiam