Jeśli lubicie suszone pomidory, ta pasta powinna Wam zasmakować. Pieczona papryka idealnie komponuje się z pomidorami i stanowi dobry dodatek (lub podstawę) do wielu dań. Najbardziej lubię pastę z pieczonej papryki i suszonych pomidorów podaną na grzance z chleba razowego.
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 15 suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz
Nagrzej piekarnik do 220 stopni.
Paprykę przekrój na ćwiartki, usuń pestki, umyj.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, połóż na nią papryki skórką do góry i nieobrane 2 ząbki czosnku.
Wstaw blachę do piekarnika na górny poziom i nastaw piekarnik na opcję grill. Piecz do momentu, aż papryka zrobi się czarna.
Ciepłą paprykę wsadź do woreczka, zakręć go. po ok. 3 minutach wyjmij paprykę i zdejmij z niej skórkę – zejdzie bez problemu.
Zmiksuj blenderem paprykę, suszone pomidory, wyciśnięty ze skórki czosnek, świeże liście bazylii i oliwę. Dopraw solą i pieprzem.
Pasta z pieczonej papryki i suszonych pomidorów jest pyszna do kanapek, crostini, a także do makaronu, jak i mięsa.
9 komentarzy
karmel-itka says:
jeszcze nigdy jej nie jadłam.
koniecznie muszę spróbować!
siankoo says:
wygląda na super dobrą:) zapisuje do zrobienia:)
Maggie says:
Musze koniecznie zrobic, bo to bardzo moja bajka :)
Pingback: Odchudzanie to jedyna gra, w której wygrywa ten kto traci czyli 10 kg w 3 mies - Cz 4 - Część 5 - Strona 43
Basia says:
A czy mozna ja przygotować z jednodniowy wyprzedzeniem?
Dziekuje
Agata says:
oczywiście
Sylwia says:
Jak długo można ją przechowywać w lodówce?
Agata says:
Około 2-3 dni. Nigdy nie trzymałam dłużej
Sylwia says:
Do 5 dni, jeśli nie jest pasteryzowana.