Uwielbiam lato głównie za to, że wówczas jest największy wybór owoców. Każdego dnia można bowiem stworzyć deser z tego, co ma się akurat pod ręką. Crumble to deser bez wysiłku, dlatego często robię go znienacka, gdy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego :)
Składniki (na 2 porcje):
- 2 brzoskwinie
- garść borówek
- 2 dag masła
- łyżka mąki
- łyżka cukru
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Naczynia do zapiekania wysmaruj masłem. Brzoskwinie pokrój w plasterki. W foremkach układaj brzoskwinie, dodaj borówki.
Z masła, mąki i cukru zrób kruszonkę i posyp owoce. Piecz ok. 20 minut, aż kruszonka się delikatnie zarumieni.
Crumble z brzoskwiniami i borówkami najlepiej smakuje na ciepło, posypane świeżymi borówkami
4 komentarze
whiness says:
No wygląda to nieziemsko. Delikatny, owocowy deser. Tak, jak lubię :)
karmel-itka says:
lubię kruszonki z każdymi owocami!
Weronika says:
Na pewno pyszne. Taki deser zjadłabym z wielką chęcią. :)
kuchenny bałagan says:
bardzo lubię takie połączenie, smakowałoby mi to crumble :)