Latem zdecydowanie chętniej jem warzywa i ryby niż potrawy mięsne. Cukinię mogę jeść na okrągło, w różnej postaci. Faszerowaną cukinię robi się szybko, jest delikatna w smaku, a jednocześnie aromatyczna dzięki świeżym ziołom.
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 150 g ricotty
- 1 czubata łyżka startego parmezanu
- 1 łyżka świeżo posiekanych ziół (bazylia tajska, estragon, szałwia, tymianek)
- 1 łyżka ulubionej oliwy (dałam truflową)
- 1 ząbek czosnku
- opcjonalnie 2-3 młode buraczki
Umyj cukinię, przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ (najlepiej za pomocą łyżki do owoców) i posól środek. Zostaw na ok. 20 minut, aż cukinia puści sok.
Świeże zioła posiekaj. W misce rozgnieć widelcem ricottę, dodaj drobno pokrojony czosnek, parmezan, oliwę i świeże zioła. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Cukinię osusz papierowym ręcznikiem. Wypełnij połówki cukinii serową masą.
Buraczki umyj, obierz i pokrój na ćwiartki.
Naczynie do zapiekania wysmaruj delikatnie oliwą, ułóż połówki cukinii oraz buraczki.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka.
Cukinię faszerowaną ricottą przed podaniem skrop delikatnie oliwą. Lekko schłodzone białe wino będzie miłym dodatkiem do posiłku :)
Zobacz inne przepisy z cukinią
5 komentarzy
Marta says:
Co za przypadek. Wczoraj na placu kupilam cukinie. Juz jutro skorzystam z twojego przepisu.:)
Bee says:
Uwilbiam cukinie, a fw takiej wersji jeszcze nigdy nie jadlam… farsz z ricotty musi swietnie pasowac ;)
Magazyn Smak says:
Ponieważ w tym roku nie jedziemy do Włoch, zadowolimy się tym pysznym przepisem :)
martallo says:
Wyglada super ale nie jest czasem zbyt mdła?Z ricotta roznie bywa..Ja mam zamiar teraz zrobic z Peccorino,juz sie zaopatrzylam(w lidlu sa po 1.99 jakby ktos pytal)
Agata says:
Nie jest mdła dzięki świeżym ziołom i młodemu czosnkowi. Dodatkowo skrapiam oliwą truflową po upieczeniu, która jest bardziej aromatyczna od zwykłej i od której jestem uzależniona ;)