Macie ochotę na ciasto z rabarbarem i truskawkami, a brakuje Wam odwagi do zabawy z kapryśnym drożdżowym albo innym, nieco bardziej wymyślnym? Skorzystajcie z tego przepisu. Ciasto uda się każdemu, bo niezywkle łatwo poddaje się wyrabiającym je dłoniom. Po godzinie, którą wypełni kusząco słodki zapach migdałów i kurczących się pod wpływem temperatury owoców, wyjmiecie z piekarnika fantastyczny deser. Co z tego, że klasyczny, bez kulinarnych szaleństw, efektów wybujałej wyobraźni, skoro tak idealny, że nie będziecie potrafili mu się oprzeć. Szczególnie, gdy spróbujecie jeszcze ciepłą porcję:)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 100 g masła
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki esencji waniliowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół kg rabarbaru
- szklanka truskawek
- łyżeczka cukru pudru
Kruszonka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- łyżka masła
- łyżka płatków migdałowych
Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kostkę. Zasypać łyżką cukru i odstawić
Masło roztopić, zostawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem, dodać esencję i wymieszaną z proszkiem mąkę i wymieszać krótko do połączenia składników. Na końcu dodać przestudzone masło i ponownie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę ( ja robię na takiej 30×24 cm) . Na ciasto wyłożyć rabarbar, a na niego pokrojone na pół truskawki.
Kruszonka:
Wszystkie składniki wymieszać tak by powstała nieco grudkowata masa. Kruszonką posypać owoce.
Piec w 190 stopniach przez około 50 minut
Ciasto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
1 Response
karmel-itka says:
piekne, pięknie wygląda, pięknie podane. a jak pięknie z pewnością smakuje!