Chlebek bananowy jest chlebkiem tylko z nazwy i ew. w kształcie. Tak naprawdę jest to pyszne, wilgotne ciasto bananowe. Jeśli lubicie banany, z pewnością Wam zasmakuje. Aby go zrobić, wystarczy wszystkie składniki razem połączyć, zatem ciasto bananowe przygotowuje się szybko.
Śmiało można wykorzystać banany, które już czernieją, za które nikt w domu nie chce się wziąć :)
Chlebek bananowy długo pozostaje świeży, jest również świetny jako przekąska w pracy lub w podróży.
Składniki:
- 75g miękkiego masła
- 4 bardzo dojrzałe, rozgniecione widelcem banany (o brązowiejącej skórce)
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 rozkłócone jajko
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej (można dać zwykłą)
Piekarnik rozgrzanej do 180 stopni. Keksówkę o długości 20cm wysmaruj masłem.
Banany utrzyj z masłem i cukrem, dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Następnie dodaj sodę, sól i na końcu powoli mąkę – całość wymieszaj.
Ciasto przelej do formy.
Piecz ok. 45-50 minut.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki „Apetyczna panna Dahl”
4 komentarze
karmel-itka says:
cudowne zdjęcia!
lubię chlebki bananowe. i przeisy Sophie Dahl.
a u Ciebie? 2 w 1! i to w jakim eleganckim wydaniu ;]
mojetworyprzetwory says:
Nigdy nie robiłam bananowego chlebka, a tak pysznie wygląda! Muszę to nadrobić, przepis zapisany!
Åasuch w kuchni says:
Wygląda cudownie. Chętnie bym zjadła kawałek :-)
Agata says:
Jeśli nie robiłyście ciasta bananowego, to zachęcam do spróbowania. Jest wilgotne, trochę jak marchewkowe lub piernik.
Czuć jednak w nim banany :)