Drób sam w sobie jest mdły, dlatego najlepiej go urozmaicić. Pory dodają mu ostrości, a degustującym witamin, gdyż są bogate w wapń i fosfor. Szynka subtelnie przełamuje  smak.  To kolejna propozycja przygotowana z tego, co było w lodówce.

 

Składniki:

na 2 porcje:

  • duża pierś z indyka
  • kilka    plastrów szynki – ja dodaję parmeńskiej
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Pierś opłukać zimną wodą. Indyka pokroić w niezbyt grube plastry. Każdy z nich posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Wrzucić na gorącąnaoliwioną patelnię i obsmażyć z każdej strony po 2 minuty. Ciepłe mięso zawinąć w plastry  szynki i włożyć do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego. Kawałki najlepiej układać blisko siebie, by się nie rozwaliły. Całość włożyć do piekarnika na 20 minut na 170 stopni.

Puree:

  • 1/2 kg porów
  • niewielki seler
  • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 cebula
  • 1 żółtko
  • śmietana 18%
  • 3 łyżki masła
  • pieprz, sól

 

Pory dokładnie umyć, bo lubią mieć piasek, poszatkować w cieńkie plastry. Seler ugotować do miękkości.Cebulę podsmażyć do zarumienienia. Wrzucić  do niej pory  i duścić do miękkości, ciągle miesząjac, by się nie przypaliły. Dodać łyżkę gałki, sól i pieprz.  5 łyżek śmietany wymieszać dobrze z jajkiem. Tą masą zalać pory i wymieszać, a następnie gotować jeszcze kilka minut, dodać rozdrobniony seler. Można zostawić w wersji z cząstkami porów, a można – jak na zdjęciu- zmiksować blenderem na gładką masę.

Dania głównePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze