Jestem absolutną fanką łączenia sałaty z owocami, dlatego ta  kompozycja zachwyciła mnie, gdy zobaczyłam ją na ekranie telewizora w jednym z programów. Składniki zanotowałam w pamięci i odtwarzałam kilka dni później, więc nie jest to zapewne wierna kopia, ale smakuje wyśmienicie. Delikatny ser kozi w towarzystwie migdałów, soczyste mandarynki wymieszane z pestkami granata oraz maliny zaostrzone kolorowym pieprzem i wytrawnym winem. Sałatka serwowana na śniadanie pozwala przyjemnie rozpocząć dzień.

 

Składniki:

  • opakowanie sałaty roszponki i sałaty rukoli
  • 5 mandarynek
  • granat
  • 150 gram sera koziego
  • 50 gram płatków migdałowych

Sos:

  • 100 gram malin – mogą być mrożone
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 30  ml octu malinowego lub jabłkowego
  • 20  ml oliwy
  • sól, pieprz

Sałaty umyć i wymieszać z podzielonymi na kawałki mandarynkami. Granata wydrążyć i dodać do mieszkanki sałat.   Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Z koziego sera ulepić niewielkie kulki i każdą z nich obtoczyć w uprażonych płatkach. Sałatę wymieszaną z owocami wyłożyć na talerze, na wierzchu układać kulki serowe i polać sosem.

 

Sos:

Na    gorącą patelnię wsypać cukier  mieszać do roztopienia.   Dodać maliny  i ocet, a chwilę potem wino. Gotować kilka minut do momemntu rozgotowania malin i wyparowania wina.  Następnie maliny  zmiksować z  oliwą, a potem przetrzeć przez sitko tak, by na nim zostały pestki. Zostawić do ostygnięcia.

 

 

PrzepisyPrzystawkiSałatki
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze