To kolejne danie przywiezione z podróży. Tym razem na nasz stół trafiło z londyńskiej dzielnicy Barking zamieszkanej głównie przez Hindusów. Kluczowe są przyprawy, najłatwiej kupić je na targu, których w stolicy Wielkiej Brytanii nie brakuje. Masala dostępna jest też w naszych sklepach, wystarczy tylko dobrze poszukać. Ta mieszanka ma charakterystyczny aromat, a mięso dobrze nią nasiąka.

 

Składniki:

    • pierś z indyka
    • puszka groszku zielonego albo 250 g mrożonego
    • papryczka chili
    • 4 pomidory bez skórki
    • cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • koledra świeża
    • 1,5 łyżeczki garam masala
    • pół łyżeczki kurkumy
    • 3 łyżki oliwy

Na targu w Londynie można kupić porcję robionych na miejscu hinduskich dań.

Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać wszystkie przyprawy i dobrze wymieszać. Indyka pokorić w kostkę i wrzucić na patelnię. Chwilę przesmażyć i dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dusić 15 minut. Na końcu dodać odsączony groszek ( w przypadku mrożonego – trzeba go wcześnieć wrzucić na 3 minuty do wrzątku i odsączyć). Wymieszać i zdjąć z ognia. Przed podaniem obficie posypać kolendrą.

 Jeśli ktoś woli ostrzejszy smak, może dodać więcej papryki.

 

 

Dania głównePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected