Póki rozpocznę sezon piernikowy proponuję korzenne muffinki. Podczas pieczenia w całej kuchni czuć zapach piernika. Aromat ten nieodzownie kojarzy mi się z zimą i pomimo, że piernikowe muffinki można piec cały rok, rezerwuję je tylko na ten okres.
Składniki:
suche składniki:
- 2 szklanki mąki
- 0,75 szklanki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 0,5 łyżeczki cynamonu
mokre składniki:
- 0,75 szklanki mleka
- 2 torebki herbaty ekspresowej
- 60g masła
- 2 jajka
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Suche składniki wymieszać ze sobą w misce.
Zagrzać mleko i zalać nim 2 herbaty, parzyć pod przykryciem ok. 10 minut. Masło rozpuścić i ostudzić. W misce roztrzepać jaja, dodać masło i sotudzone herbaciane mleko. Całość wymieszać i wlać do miski z suchymi składnikami.
Formę do muffinek natłuścić luz wyłożyć papilotkami i nakładać masę do 2/3 wysokości. Piec ok. 20 minut.