Zimową porą często mam ochotę na tradycyjne smaki. Kiedyś w restauracji zamówiłam żeberka na kapuście i muszę przyznać, że były pyszne. Odtworzenie tego dania okazało się wyjątkowo łatwe, można by rzec, że obiad robi się właściwie sam. Å»eberka są miękkie i aromatyczne – takie jak lubię.
Składniki:
- 40 dag żeberek
- 30 dag kapusty kiszonej
- 1 listek laurowy
- przyprawy: majeranek, papryka czerwona, sól, pieprz
- oliwa
Å»eberka natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Odstawić na pół godziny. Listek laurowy dodać do kapusty kiszonej. Do naczynia żaroodpornego dać kapustę, a na wierzch żeberka. polać z wierzchu oliwą. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 1,5 godziny od czasu do czasu podlewając wodą.