Zastanawiałam się, czy podawać ten przepis, gdyż jest to modyfikacja tego przepisu. Często jednak dostaję pytania, o pączki bez cukru. W karnawale robię je bardzo często, bo łącznie ze smażeniem ich przygotowanie zajmuje tylko pół godziny!
To jak, skusicie się?
Składniki (na 35 sztuk):
- 250g ricotty
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki (75g)*
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka erytrolu (lub ksylitolu)
- skórka otarta z cytryny lub 1/2 łyżeczki cynamonu (cynamon dodatkowo reguluje poziom cukru we krwi
*można zastąpić mąką razową lub orkiszową, jednak będą mniej puszyste wówczas
- olej do smażenia
- erytrol lub ksylitol zmielony w młynku do kawy na puder – do posypania
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj ricottę z jajkami, dodaj mąkę, erytrol i proszek do pieczenia i wymieszaj.
- W garnku rozgrzej olej.
- Ciasto nakładaj łyżeczką (najlepiej za pomocą dwóch) i smaż na złoty kolor.
- Odsącz z tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem do pieczenia a następnie posyp pudrem z erytrolu.
11 komentarzy
Ola says:
A próbowałas je piec? :)
Agata says:
Nie :) Obawiam się, że ciasto jest za rzadkie, ale można spróbować – na pewno byłaby to lżejsza wersja! Wychodzę jednak z założenia, że pączki jem tylko kilka razy w roku i to jedyna rzecz smażona w głębokim tłuszczu, jaką robię ;) I co więcej, mój organizm dobrze na nie reaguje , ale to już sprawa indywidualna.
Ewa says:
Co dodac zamiast ricotty?
Agata says:
Zmielony twaróg lub np. serek Mój Ulubiony. A z ciekawości zapytam: dlaczego nie chcesz spróbować z ricottą? Jest obecnie łatwo dostępna, np. w Lidlu.
Slim says:
MM pączunie. Był niedawno tłusty czwartek a mi mało.
MARVEN says:
Jak świetnie wyglądają!
Maja says:
robiłam i to totalna petarda – a może teraz jakiś przepis na dietetyczne brownie? Mi ostatnio strasznie zasmakowało, jak luby przyniósł z warsztatów w warszawskim uniwersytecie kulinarnym, ale coś nie kwapi się do odtworzenia, więc szukam sama:)
Agata says:
cieszę się, że smakuje :) Do brownie używam gorzką czekoladę a zamiast cukru daję erytrol.Np. to brownie bez mąki i bez cukru (zamiast oleju kokosowego proponuję dać masło): http://www.kuchniawformie.pl/2016/05/brownie-kokosowe-czekoladowo-kokosowy-tort-bez-glutenu-bez-laktozy-i-bez-cukru/
Delektujemy says:
Takie pączusie są bardzo delikatne. Polecam wszystkim. ; )
A says:
Paczki bez cukru. A myslałam że to nierealne :) Świetny przepis.
http://onlinowi.pl/
niebowgebie says:
Uwielbiam pączki, tłusty czwartek to mój ulubiony dzień w roku :) Nigdy nie jadłem pączków bez cukru, ale to na pewno ciekawa propozycja. A do tego dużo zdrowsza.