Najszybszy tort, jaki kiedykolwiek robiłam. I do tego wegański, który ucieszył moją chrześnicę. Przepis znalazłam na blogu VEGANation i chętnie się nim z Wami dzielę, pomimo, że robiłam go 2 lata temu. Nieco zredukowałam ilość cukru, a reszta została bez zmian.
W okresie świątecznym dużo czasu spędzam w kuchni, zdecydowanie mniej na blogu. Dlatego w tym roku postanowiłam podzielić się z Wami starszymi, dobrymi i sprawdzonymi przepisami.
Składniki (na tortownicę o średnicy 18cm):
- 2 puszki mleka kokosowego (odstałego przez noc w lodówce)
- 3 łyżki cukru
- 2 duże opakowania oreo – 32 sztuki
- 3 dojrzałe banany
Do dekoracji:
- kilka ciastek oreo
Sposób przygotowania:
- Gęstą część mleczka kokosowego przełóż do miski. Dodaj cukier i ubij mikserem przez kilka minut.
- Oreo zmiksuj blenderem na pył.
- Banany obierz i pokrój na plasterki.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wysyp większą część rozdrobnionych oreo i ugnieć łyżką. Ułóż połowę bananów i połowę ubitej śmietanki kokosowego. Ułóż kolejną warstwę ciastek, bananów i ubitej śmietanki kokosowej. Ciasto włóż na noc do lodówki.
- Udekoruj tort ciastkami oreo (lub w dowolny sposób) i od razu podawaj.
10 komentarzy
Kerlajn says:
Nie jest to przepis weganski bo ciasteczka oreo maja w swoim składzie mleko.
Agata says:
Ciasteczka oreo (klasyczne) są wegańskie, nie mają w składzie mleka. Skład: mąka pszenna, cukier, olej roślinny (palmowy), kakao w proszku o obniżonej wartości tłuszczu 7%, skrobia pszenna, syrop glukozowo-fruktozowy, substancje spulchniające (węglany potasu, węglany amonu, węglany sodu), sól, emulgatory (lecytyna sojowa, lecytyna słonecznikowa), aromat.
Monika says:
https://www.rp.pl/Ekologia/181119724-25-orangutanow-dziennie-umiera-za-ciasteczka-Oreo.html
Wegański styl życia polega na niekorzystaniu z produktów, do wytworzenia których eksploatowano zwierzęta i nie chodzi tu wyłącznie o jedzenie mięsa, nabiału, ryb czy miodu. Weganie nie używają kosmetyków testowanych na zwierzętach, nie biorą udziału w rozrywkach, w których wykorzystuje się zwierzęta. Biorąc pod uwagę sposób pozyskiwania oleju palmowego, nie sadzę, żeby szanujący się weganin uznał ciasteczka oreo i im podobne za wegańskie. Nie jestem weganką, ale produktom, w których znajduje się olej palmowy, nawet jeśli nie zawierają składników „odwierzęcych” odmawiam atrybutu weganizmu.
Agata says:
Monika, nie namawiam nikogo, do jedzenia tych ciasteczek, sama jestem przeciwnikiem oleju palmowego i na co dzień go całkowicie wykluczam. Ciastczka oreo kupiłam 3 razy w życiu – kilka lat temu do zrobienia muffinek, 2 lata temu do zrobienia tego ciasta i teraz na wyraźną prośbę weganki. Wcześniejszy komentarz był odpowiedzią na stwierdzenie, że ciasteczka mają w składzie mleko, a nie mają. Pozostawmy wybór czytelnikom, czy kupią ciasteczka czy nie. Czy też zamiast ciasteczek kupią nutellę, chipsy i inne popularne produkty z olejem palmowym :( Problem jest dużo większy niż ciasteczka oreo i produkty Cadbury. Do tej sytuacji przyczyniają się również pozostałe koncerny. Przez lata byliśmy namawiani do jedzenia margaryny zamiast masła, której często głównym składnikiem był olej palmowy :(
Magda says:
Czy oreo miksujemy na pył razem z kremem ?? Czy tylko ciastka?
Agata says:
Razem z kremem.
Kamka says:
Uwielbiam oreo, więc koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)
Kryspin says:
Też byłem przekonany, że Oreo mają w sobie mleko. Sprawdzę dziś!
Gosia says:
Dzień dobry :) miksujesz ciastka razem z białym kremem czy należy je oddzielić?
Ewa says:
Jestem na diecie bezglutenowej. Czy Oreo można zastąpić jakimikolwiek domowymi
bezglutenowymi ciastkami?