Ten ciasteczka, to przepis mojego dzieciństwa. Robiła je babcia mojej koleżanki Ani. Mieszkałyśmy na tym samym piętrze, więc jedzenie naprzemiennie u siebie w domach było normalne. Krążące po korytarzu talerzyki ze smakołykami nikogo nie dziwiły. Kilka dni temu przepis ten zdobyłam od mamy Ani.
O szczegóły już nie ma niestety kogo dopytać. Zrobiłam wg instrukcji ręcznie. Ciasto jest fantastyczne w obróbce, miękkie, zagniatanie go jest przyjemnością. Wałkowanie i wykrawanie jest bardzo proste, idealne do wspólnego pieczenia z dziećmi. Po upieczeniu ciasto się listkuje, jak przy cieście francuskim.
Składniki (3 blachy z piekarnika):
- 2 szklanki mąki
- 100g masła
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki śmietany
- (w oryginale był jeszcze „zapach” – pominęłam)
na wierzch:
- 1 białko
- kilka łyżek cukru
Sposób przygotowania:
Oryginalny: Ciasto usiekać z tłuszczem, dodać wszystkie składniki i wynieść na zimno, potem wyciskać ciasteczka, maczać do białka i do cukru.
- Do mąki dodaj posiekane zimne masło, przesiekaj wszystko razem. Dodaj żółtka i śmietanę i zagnieć ciasto aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Ciasto owiń folią (lub włóż do woreczka) i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Ciasto cienko rozwałkuj i wykrawaj foremkami dowolne kształty. Każde ciasteczko posmaruj białkiem (za pomocą pędzelka lub wacika kosmetycznego) a następnie maczaj w cukrze.
- Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach ok. 15-20 minut (w zależności od wielkości ciasteczek), aż do lekkiego zarumienienia (moje piekłam nico krócej i wiem, że lepiej jak będą ciut dłużej). Ostudź na metalowej kratce.
4 komentarze
Smaczna Strona says:
Ciasteczek na Święta nigdy dość, znikają tak szybko, że zawsze dobrze jest zrobić kilka rodzajów. Muszę wypróbować też takie :)
Agata says:
`Polecam, bo są proste i pyszne! :) I najważniejsze, że ciasteczka dobrze przechowywane można jeść bardzo długo, więc nie ma obaw, ze coś się marnuje ;)
Ula says:
Nie widzę w przepisie, więc dopytam. Jaka śmietana? 30, 12, 18?
Agata says:
kwaśna, 12% lub 18%