Solidne, wilgotne i bardzo czekoladowe. Takie jest to brownie. Niespodziankę sprawia w nim cukinia, zupełnie niewyczuwalna, a dodająca deserowi oczekiwanej rozmokłości. Taki jest jej urok, że wkomponowana w mocniejsze pary traci swój charakter, a jednocześnie dzieli się ochoczo soczystością.
Brownie ma nieregularną strukturę, pełne emocji wnętrze i obietnicę nasycenia. Zakochać się w nim można dozgonnie już po pierwszym kawałku i nie chcieć wcale studzić rozpalonych emocji.
Składniki:
- cukinia (około 250 g)
- 2 jajka
- 100 g gorzkiej czekolady ( jeśli wolicie słodsze, można użyć mlecznej)
- 100 g masła
- 60 g mąki
- 60 g kakao
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 50 g cukru
- pół szklanki malin do dekoracji
Cuknię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcedzić. Mąkę, wymieszać z proszkiem, sodą i kakao. Przesiać. Masło roztopić z czekoladą. Przestudzić. Jajka ubić z cukrem. Do puszystej masy wlać przestudzoną czekoladę z masłem, ubić przez minute, potem wsypać mąkę z kakao, proszkiem oraz sodą, wymieszać. A na końcu do ciasta wmieszać cukinię, Ciasto wylać do formy do pieczenia. Wierzch posypać malinami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do gorącego wstawić brownie i piec przez 20-25 minut.
9 komentarzy
Ada says:
A co można dodać zamiast masła jeśli chcę zrobić faktycznie bez mlecznych i mlekopodobych składników?
Sylwia says:
Olej kokosowy będzie dobry. Też 100 g, rozpuszczonego z czekoladą.
CookUp says:
Piszesz o smakach tak cudownie, jak z pewnością gotujesz i pieczesz. Brownie wygląda doskonale – dokładnie tak, jak lato w pełnej krasie! :)
Sylwia says:
I smakuje też wakacyjną rozpustą:)
Gdzie zjeść says:
Świetnie wygląda i mam nadzieję, że w weekend uda mi się to przygotować :)
Sylwia says:
Polecam, znika błyskawicznie:)
Marzena says:
Polecam, cudowna rozpusta, delicja.
Patrycja says:
Na jak dużą blachę jest przepis? Czy mogę użyć malin mrożonych?
Patrycja says:
Na jak duża blachę jest przepis?