Czosnek niedźwiedzi to pierwszy zwiastun wiosny, to pierwsza nowalijka, na którą czekam co roku. Najczęściej używam go do pasty jajecznej, dodaję do sałatek czy twarożku. Tym razem połączyłam go z masłem. Jak dla mnie to udoskonalona wersja masła ziołowego. Masło z czosnkiem niedźwiedzim jest idealne do grzanek czy jako dodatek do dań z grilla. Jest delikatniejszy w smaku od masła z czosnkiem.
Zastanawiam się, dlaczego nikt nie wpadł na pomysł, aby podawać go do steków, przecież to musi być doskonały mariaż! I do tego ten kolor!
Przepisy z czosnkiem niedźwiedzim:
- pasta jajeczna z czosnkiem niedźwiedzim
- pesto z czosnku niedźwiedziego
- zupa z groszku z czosnkiem niedźwiedzim
- jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim
- 200g masła
- ok. 100g czosnku niedźwiedziego (pół pęczka)
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Masło wyciągnij z lodówki i poczekaj aż nieco zmięknie.
- Czosnek niedźwiedzi posiekaj nożem.
- Blenderem zmiksuj masło z czosnkiem niedźwiedzim, dosól do smaku.
- Masło z czosnkiem niedźwiedzim schowaj do lodówki.
9 komentarzy
CookUp says:
To jest właśnie wiosna na talerzu! :) Jesteśmy zdecydowanie na tak, podobnie jak w przypadku drugiego, wiosennego must-have, czyli szparagów. ;)
Agata says:
o tak, dzień bez szparagów to dzień stracony ;)
codojedzenia says:
Bardzo fajny przepis! Muszę zdobyć ten czosnek!
Agata says:
Kupowałam w ostatni weekend, jednak to już ostatnia chwila by go kupić, gdyż zaraz przekwitnie.
Helpik says:
Czosnek niedźwiedzi ma niesamowity zapach, dodaję go do zup i sosów.
Agata says:
używasz świeżego czy suszonego?
Dawid says:
nieźle
slawek says:
Wygląda pysznie ,jutro muszę zrobić to masło !
Agata says:
chyba dopiero za rok, bo sezon na czosnek niedźwiedzi już się skończył :(