Odkąd pamiÄ™tam gotujÄ™ głównie z tego, co jest w lodówce. Oczywiście czasem kupujÄ™ składniki pod konkretny przepis, jednak zwykle czÄ™ść składników zostaje i trzeba sobie z nimi jakoś radzić. Mistrzami pod tym kątem są kucharze w Water&Wine, którzy wykorzystują wszystko i redukują odpadki do minimum. Tworzą przy tym sztukÄ™ kulinarną, której teraz może zasmakować każdy podczas organizowanych tam kolacji. Najbliższa kolacja degustacyjna już 12 maja.
To właśnie po spotkaniach w Drzewcach zdecydowałyśmy siÄ™ na cykl wpisów, w którym bÄ™dziemy siÄ™ dzielić z Wami naszymi sposobami jak nie marnować jedzenia.
Na początek wobec tego jajka, które znaleźć można w każdej kuchni i na dniach bÄ™dą używane w dużych ilościach. CzÄ™sto zadajecie nam pytania, co zrobić z żółtkami lub z białkami. Z okazji zbliżającej siÄ™ Wielkanocy zaczniemy od białek, bo podejrzewam, że właśnie ich zostanie Wam wiÄ™cej po świątecznych przygotowaniach.
15 sposobów na to, co zrobić z białkami
To najprostszy sposób, gdy zostają Wam białka i nie macie czasu, ochoty czy możliwości, aby ich użyć. Wystarczy dać je do pojemnika (może być nawet umyty po jogurcie) i szczelnie przykryć (np. folią spożywczą). Nie zapomnijcie też podpisać, ile w środku jest białek, to pomoże Wam w przygotowaniu poniższych przepisów. Przed użyciem należy białka rozmrozić i doprowadzić do temperatury pokojowej.
Białka mogą być w zamrażarce ok. 3 miesiÄ™cy.
2. Ciasto na białkach
To ekspresowe ciasto z tym, co macie. Możecie dodać sezonowe owoce lub te, które włożyliście latem do zamrażarki.
Wystarczy 3 białka wymieszać trzepaczką z połową szklanki mleka. W drugiej misce wystarczy wymieszać 200g mąki z 1 płaską łyżeczką proszku do pieczenie, z otartą skórką z cytryny (lub z pomarańczy) i 100g masła. Teraz tylko dodaj białka z mlekiem i utrzyj szybko mikserem.Włóż ciasto do keksówki i na wierzch daj owoce. Zamiast owoców możesz dać do środka mak. Piecz 45 minut w 180 stopniach. Proste, prawda? Może Wam nawet zastąpić świąteczną babkÄ™, jeśli nie macie na nią czasu.
Szczegółowy przepis znajdziecie tutaj.
Jeśli macie bardzo dużo białek (12), wówczas zróbcie angel cake.
3. Ciasteczka kokosowe – bezglutenowe
To kolejny ekspresowy przepis. Powstał w mojej głowie naprÄ™dce, gdy zadzwoniła do mnie koleżanka z pytaniem, czy może wpaść na kawÄ™, bo jest w pobliżu. Oczywiście! Dopiero co skończyłam robić tiramisu na żółtkach, które potrzebowało czasu, aby siÄ™ przegryźć. Zostało w lodówce 5 białek. Wystarczy je ubić na sztywno ze szczyptą soli, z 4 łyżkami cukru (ja użyłam erytrol), a nastÄ™pnie wymieszać z 200g wiórków kokosowych. Nakładaj na blachÄ™ wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą łyżeczki lub tak jak ja turlaj w dłoniach kuleczki. Piecz ok. 15 minut w 180 stopniach, aż lekko siÄ™ zarumienią. Jak bÄ™dą za mało słodkie, możesz posypać je cukrem pudrem lub zamiast 4 łyżek cukru dać 6.
4. Babeczki (koszyczki) kokosowe – bezglutenowe
W podobny sposób (ale nawet bez użycia miksera) możecie przygotować babeczki, które możecie wypełnić w dowolny sposób. Wystarczy 5 białek wymieszać z 200g wiórków kokosowych. Mokrą masą wypełnij foremki (posmarowane masłem lub olejem kokosowym), mocno wciskając, by dobrze wyklejone były boki i spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 20 minut. Dokładny przepis znajdziecie tutaj i tutaj (z różnym wypełnieniem).
5. Omlet z samych białek
Wystarczy ubić białka ze szczyptą soli i wymieszać z łyżeczką mąki. W wersji na słono można dodać ulubione zioła. Podawać albo z owocami albo z warzywami. Najlepiej z tym, co zalega Wam w lodówce. Pyszny zarówno w wersji na słodko, jak i na słono.
6. Majonez z białek
Idealny na Wielkanoc, może być bazą do innych sosów. Wystarczy bowiem zmiksować go np. z natką pietruszki, liśćmi rzodkiewki, czy czosnkiem niedźwiedzim (wypatrujcie go lada moment!), by uzyskać majonez o piÄ™knym zielonym kolorze. Aby zrobić majonez na białkach, ubij na niskich obrotach 2 białka z łyżeczką soku z cytryny, z musztardą i szczyptą pieprzu a nastÄ™pnie podczas miksowania powoli wlewaj olej (około szklanki), aż majonez zgÄ™stnieje.
Zobaczcie też, 20 sposobów na to, co zrobić z żółtkami.
7. Biała pavlova
Królowa jest tylko jedna :) Gdy zostają mi białka, najczÄ™ściej wybieram właśnie pavlovą ku uciesze moich przyjaciół i rodziny. Chrupiąca z zewnątrz, miÄ™kka w środku komponuje siÄ™ idealnie z niesłodkimi dodatkami. Polecam!
8. Tort bezowy
Idealny na wszelkie okazje. Ma ten plus, że bezowe blaty można upiec wcześniej, a później jedynie wykończyć tort wg własnej inwencji. PamiÄ™tajcie, by wśród dodatków znalazł siÄ™ kontrapunkt do słodkiej bezy.
9. Bezy, beziki
To idealny sposób na wykorzystanie białek, gdyż dobrze wysuszone można długo przechowywać. Bezy można przekładać kremem, można zjeść same, można pokruszyć by udekorować ciasto lub wykorzystać do zrobienia słynnego deseru eton mess. Do białka można dać dodatki (np. kawa, czekolada), by uzyskać smakowe bezy.
10. Rolada bezowa
Wbrew pozorom nie wymaga specjalnych umiejÄ™tności. Wystarczy ubić na sztywno 6 białek z 270g cukru, wymieszać z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 1 łyżką octu, a nastÄ™pnie upiec na dużej blaszce (takiej z piekarnika): pierwsze 10 minut w 180 stopniach, a nastÄ™pnie 15-20 w 140. Po ostudzeniu posmarować np. ubitą kremówką i zawinąć. Dokładny przepis znajdziecie tutaj.
11. Makaroniki
Chciałabym siÄ™ z Wami podzielić niezawodnym przepisem, ale jeszcze takiego nie stworzyłam. Makaroniki bywają póki co dla mnie kapryśne, po tym jak wyjdą niemalże idealne, kolejnym razem okazują siÄ™ całkowitą klapą. Jeśli macie cierpliwość, to piekąc makaroniki wykorzystacie białka.
12. Ciasto lodowe
Wystarczy ubić białka z cukrem i sezonowymi owocami i zamrozić. Bajecznie proste, efektowne i bardzo smaczne. Dokładny przepis znajdziecie tutaj.
13. Ricciarelli
Włoskie migdałowe ciasteczka , chrupiące z zewnątrz a w środku miÄ™kkie, lekko ciągnące. Zmielone migdały (200g) wymieszaj z 200g cukru pudru, dodaj skórkÄ™ otartą z cytrusów i ziarenka wanilii. 2 białka ubij na sztywno i wymieszaj z resztą składników. Ciasto schowaj na noc do lodówki. Kolejnego dnia uformuj z ciasta wałek i pokrój na kawałki, jak na kopytka, lekko je spłaszczając. Obtocz w cukrze pudrze i piecz ok. 20 minut w 150 stopniach.
14. Lukier
Idealny do lukrowania ciasteczek lub pierniczków. Ze wzglÄ™du na olbrzymią słodycz, bardziej do dekorowania, niż zajadania ;) W żaden jednak sposób nie uzyskacie tak białego lukru, jak po dobrym utarciu białek z cukrem. Jak zrobić lukier?
15. Chmurki z białek
To taki comfort food, smak z dzieciństwa, podawany jako dodatek do słodkich zup, przede wszystkim do owocowych chłodników. Wystarczy białka ubić na sztywno ze szczyptą soli a nastÄ™pnie łyżką nakładać na wrzątek i gotować z każdej strony około 1 minutÄ™.
——————————-
A co ze skorupkami?
Skorupki również można wykorzystać. Może niekoniecznie do jedzenia, ale do ozdoby wielkanocnego stołu jak najbardziej. Zasiałam rzeżuchÄ™ w niedzielÄ™, a już w środÄ™ była zielona. Bałam siÄ™, że nie zdąży urosnąć do Świąt, dlatego zrobiłam mini szklarniÄ™. Wystarczy przykryć całość szklaną miską i rzeżucha rośnie jak szalona! Jeszcze zdążycie mieć taką samą :)
Zobaczcie też, co zrobić z żółtkami. ZdradzÄ™ Wam również, jak wykorzystał jajka Radek ZarÄ™biński, sous chef Gaggan – najlepszej restauracji w Azji i 7 na liście najlepszych na świecie, który odwiedził Water&Wine podczas naszej ostatniej wizyty (jeśli nie widzieliście, zajrzyjcie tutaj i tutaj).
25 komentarzy
Kamil says:
Pani Agato, jak zwykle wychodzę z Pani bloga głodny jak wilk!
Agata says:
:)
Paulina Garnicka says:
Wszystko wygląda tak smakowicie!!! :)
Krystyna says:
Super przepisy! Ale co zrobić z gotowanych białek jaj? Mam ich tak duuużo po upieczeniu mazurka…
Agata says:
Gotowane białka proponuję użyć do:
– sałatki
– pasty jajecznej, np z awokado (http://www.kuchniawformie.pl/2016/04/pasta-z-awokado-i-jajka/), z ryba wędzoną, z zieleniną, np. z czosnkiem niedźwiedzim, który będzie lada moment (http://www.kuchniawformie.pl/2017/03/pasta-z-czosnku-niedzwiedziego/) lub z liśćmi rzeżuchy, z rzodkiewką
– faszerowanych jajek – jeśli to połówki jajek bez żółtka, to możesz je nadziać dowolnym nadzieniem, choćby ww pastami lub pastą z awokado lub np. tuńczykiem ze szczypiorkiem
– kanapek
Krystyna says:
Dziękuję!
Kasia says:
Gotowane białka z podsmażonymi pieczarkami z cebulką z łychą majonezu z całym surowym jajkiem upiekłam jako pasztet. Pierwsza degustacja będzie dzisiaj .
Agata says:
Brzmi smacznie! :)
Kasia says:
Zawsze mnie to zastanawiało. A ty podałaś tyle sposobów!
Agata says:
I jestem przekonana, że to nie wszystko! :)
Płytki kuchenne Końskie says:
Świetne przepisy, wszystko wygląda niezwykle apetycznie! Oby jak najwięcej takich wpisów! Pozdrawiam! :D
Aga says:
super robota, imponujace.
Agata says:
Dziękuję, mam nadzieję, że pomysły są pomocne :)
Iwona says:
Właśnie zostały mi białka i skorzystałam z przepisu na kokosanki . Wyszły superowe i bardzo smaczne . Dziękuję za przepis .Pozdrawiam.
Agata says:
Bardzo się cieszę i zachęcam do kolejnych kulinarnych eksperymentów!
Natalia says:
Chciałam skorzystać z przepisu na ciasteczka kokosowe. Nie wiem dlaczego, ale wiórki mi sie nie chciały połączyć z ubitymi białkami. :(
Agata says:
nigdy nie spotkałam się z takim przypadkiem. Może wiórki były zbyt wysuszone? tylko to przychodzi mi na myśl.
Paulina says:
Dzięki za podpowiedzi . Zebrało mi się dużo białek a teraz wiem co z nimi zrobić i w dodatku będzie pyszne :D
Agata says:
cieszę się, od którego przepisu zaczynasz? :)
Wirtualne-biura.com says:
Jestem pod ogromnym wrażeniem , że tyle wspaniałości można zrobić .U nas w domu od lat białka były wykorzystane jedynie na bezę .
4oze.pl says:
Bardzo dużo cennych podpowiedzi. Osobiście wykorzystuję na ciasto z przewagą białek.
franczyzawpolsce.pl says:
U nas nie ma tego problemu bo wszyscy uwielbiają bezę, ale dobrze wiedzieć , że można np zamrozić. Pierwszy raz o tym tu się dowiedziałem.
ARSS says:
Ciasteczka kokosowe, czyli tzw kokosanki, już gdzieś mi ta nazwa wpadła w uszy. Super przepis i na pewno spróbuję.
Wirtualne Biuro 360 says:
Ciekawy artykuł. U nas zawsze były pieczone bezy jak zostały białka, a nie zawsze miało się na nie ochotę .Teraz to na pewno zamrożę.
Doradca kredytowy Tomasz Wostal says:
Świetny artykuł, po raz pierwszy słyszę, że jaja można mrozić.