Szkoła gotowania powinna być na liście prezentów ślubnych. Pojawić się na urodzinach tych, co przypalają nawet wodę w czajniku. I tych, co nie mają kłopotu z barszczem, ale nie jakoś nie wychodzi im składnie krokietów. To świetny kulinarny podręcznik, jedna z najlepszych książek pokazujących, jak się je w polskim stylu.
Marek Åebkowski wie z czym jego czytelnik może mieć problem, więc na każdej stronie podsuwa właściwe rozwiązania. Na koncie autora jest około 1oo książek kulinarnych i rekordowe wydania ich w 5 milionach egzemplarzy. Dostał nawet kulinarnego Oskara.
Szkoła Gotowania to odświeżona wersja podręcznika sprzed 20 lat. Autor jest kucharzem mocno zaangażowanym w promocje polskiej kuchni i bardzo z jej dań dumny. Śledzi zmiany, więc do nowego wydania wprowadza przepisy, które pojawiły się całkiem niedawno na naszych stołach.Są batatny, karczochy czy awokado. Te tradycyjne za to rozkłada na czynniki pierwsze. Jajko smażone wykonane według Jego instrukcji nie ma prawa się nie udać. Opis jest tak precyzyjny, że zrozumie go nawet ten, co do tej pory miał kłopot z oddzieleniem żółtka od białka.
W książce jest 6 rozdziałów z tradycyjnym podziałem na śniadania, obiady czy podwieczorki. Są też pomysły na uroczystości domowe, potrawy świąteczne i te serwowane na dworze. Pełen pakiet i troska o detale. W Szkole gotowania zobaczyć można, jak porcjować mięso, lepić rozmaite rodzaje pierogów, składać w różnych formach naleśniki czy suszyć grzyby. Marek Åebkowski odpowiada na wszystkie pytania, które pojawiają się na poszczególnych etapach gotowania. Robi to z wdziękiem, bez moralizatorskiego tonu.
Szkoła Gotowania uświadamia, że mamy się czym chwalić. Kolejne strony, a jest ich łącznie prawie pół tysiąca przywołują wspomnienia z babcinych spiżarnii i rodzinnych kuchni. Na stole mazurek, schab ze śliwkami czy kndele. Same pyszności, które warto nauczyć się robić. W Szkole Gotowania Marka Åebkowskiego będzie to przyjemnością.
Książka do kupienia w internetowej księgarni BookMaster
Szkoła Gotowania Marka Åebkowskiego
Kuchnia Polska
Marek Åebkowski
Wydawnictwo Publicat, 2017 rok